Хто переміг на дострокових парламентських виборах в Алжирі?

Правляча партія «Фронт національного визволення» (ФНФ) виграла дострокові вибори до Національних зборів (ННС, нижня палата парламенту), що налічує 407 місць, в Алжирі. Про це повідомив Конституційний суд країни, оголосивши остаточні результати голосування, проведеного 12 червня.

За словами голови Конституційного суду Камела Феніша, НФЗ (одна з двох найбільших правлячих партій Алжиру) забезпечила собі 98 місць в нових Національних зборах. Незалежні кандидати отримали 84 місця, а помірні ісламісти з руху «Суспільство за мир» отримали 65 місць в нижній палаті парламенту.

Національний демократичний союз отримав 58 місць, партія Аль-Мустакбал – 48, а рух Аль-Біна – 39. Іншим партіям вдалося отримати від одного до трьох місць в парламенті.

Явка була нижчою 23%. З 24,4 мільйона виборців, що мають право голосу, на виборчі дільниці прийшло понад 5,6 мільйона.

Дострокові вибори були проведені у зв’язку з тим, що президент республіки Абдельмаджід Тебун розпустив Національні збори 18 лютого цього року. Пояснюючи причини свого рішення, він підкреслив, що нові вибори «відкриють двері для молоді».

На думку політичних оглядачів, дострокові вибори покликані врахувати ряд вимог учасників протестного руху, які з 2019 року прагнуть провести кардинальні реформи і змінити правлячу еліту.

Попередні парламентські вибори в Алжирі проводилися в 2017 році.