Верховна Рада України незабаром легалізує подвійне громадянство в Україні

Незабаром Верховна Рада може легалізувати подвійне громадянство. Адже якщо цього не зробити то можливо втратити мільйони жителів Закарпатської та Чернівецької області, які в підсумку автоматом підуть з займаними територіями в Угорщину і Румунію.

У Верховну Раду України незабаром внесуть законопроект №2590, який розроблений і представлений в обхід Конституції України. Суть закону в тому, щоб внести зміни в законах про питання громадянства. В даному законопроекті буде розроблено право на збереження громадянства України тими, хто добровільно погодився отримати громадянство іншої країни, що грубо кажучи легалізує вже існуючу ситуацію з декількома громадянствами.

На даний момент в Україні діє принцип єдиного громадянства, який відображений статті №4 Основного закону України. Так питання про громадянство і надання українського паспорта регулюється відповідно до закону «Про громадянство України», грунтуючись на закріпленні і роботі вищезгаданого принципу.

Друга стаття закону про громадянство вилучає будь-яку можливість громадянства адміністративно-територіальної цілісної одиниці. По суті це означає, що людина не зможе бути громадянином і Донецької та Закарпатської областей. Варто відзначити і те, що якої б країни громадянство і паспорт у людини не були, на території держави Україна – він тільки громадянин вищезгаданої держави. Але в законі немає чітко визначених норм, за якими подвійне або множинне громадянство на території нашої країни заборонено.

Але, в той же час, якщо по досягненню 18 років, громадянин України добровільно погодиться отримати громадянство іншої країни, він буде зобов’язаний здати паспорт України і автоматично позбутися громадянства країни. Приблизно в таких рамках звучить голос закону. Хоча немає чітких механізмів регулювань законодавчих норм вирішення даного питання і позбавлення українського громадянства осіб з подвійним громадянством.

За довгі роки своєї незалежності Україна в результаті стриманості і неясності закону отримала величезну кількість громадян з подвійним і множинним громадянством. І якщо на вигляд ситуація з російськими паспортами в «ЛНР і ДНР», яка є сама по собі екстраординарною для України, то ситуацію з румунськими та угорськими паспортами можливо вже назвати повільним «повзучим» захопленням кількох регіонів нашої країни. І незрозуміло з яких причин наша держава довгий час ніяк на це не реагувала, а постійно щось десь символічно «зшивала».

Банкова в свою чергу даним законопроектом вказує на шлях вирішення даної проблеми, просто прибравши підстави для втрати громадянства України, прийнявши рішення отримати громадянство будь-якої іншої країни. А це може означати, що добровільне рішення про прийняття громадянства допустимо Румунії, по нескромного думку законотворця, нічого очікувати бути грунтовним приводом, для позбавлення людини громадянства України.

А найочевиднішим стало те, що якщо легалізувавши подібний законопроект, наш президент вибере з двох зол найменше і зробить він це на благо нашого тріщати по швах держави. Адже вже давно не секрет ні для кого, навіть для Володимира Зеленського, що угорські та румунські політичні партії фінансово підтримують і латає дірки в бюджетах Західної України, а при можливості з величезною радістю приймуть в свої обійми покинутих громадян разом з територіями на яких ті проживають.