Педро Санчес веде переговори про поліпшення відносин з лідером Каталонії

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес зустрічається з лідером сепаратистів Каталонії, щоб поліпшити напружені відносини між центральним урядом і сепаратистською провінцією, повідомляє AP.

Від зустрічі двох країн не очікується істотного прориву, починаючи з різних позицій з питання незалежності Каталонії від решти Іспанії.

Регіональний лідер Каталонії Кім Тора прокоментувала перед зустріччю в урядовому штабі каталонського уряду в центральній частині Барселони, що переконуватиме Санчеса дозволити законний референдум відокремитися від багатого регіону.

Уряд Санчеса заявив, що референдум анітрохи не зносний, бо він порушує конституцію Іспанії.

Санчес намагається спрямувати розмову на соціальні питання, фінансування регіонів Іспанії і наслідки недавніх штормів на сході Іспанії.

Два лідера дружелюбно розмовляють, піднімаючись по прикрашених кам’яних сходах у двір середньовічного палацу генералітету, де проживає Каталонський уряд. Увійшовши до зали засідань, Тора дала Санчесу дві книги з прав людини.

Будівля знаходиться під додатковою поліцейською охороною, але біля будівлі мало протестуючих, в порівнянні з тим, коли Санчес в останній раз зустрічався з Торою в грудні 2015 року. За день до цієї зустрічі учасники протесту зіткнулися з поліцією.

Усі основні результати цієї нової зустрічі також ставляться під сумнів, оскільки майбутнє Тори як лідера Каталонії сумнівно.

Тора була звільнена зі свого місця в регіональному парламенті минулого місяця після того, як каталонський суд заборонив їй займати посаду протягом 18 місяців за непокору. Тора оскаржила це рішення у Верховному суді Іспанії і тим часом продовжувала займати свій пост.

Вона недавно оголосила, що призначить дострокові вибори, як тільки парламент Каталонії зможе затвердити бюджет через напружені відносини з іншою сепаратистського партією, яка є частиною її коаліційного уряду.

Дев’ять з його лідерів відбувають покарання за проведення нерегульованого референдуму по незалежності і спроби відділення в 2017 році. Інші лідери покинули країну.

Санчес погодився почати переговори між центральним урядом і каталонським урядом в рамках угоди про те, щоб заручитися підтримкою деяких депутатів-сепаратистів в іспанському парламенті, так само, як він повинен був сформувати уряд минулого місяця.

Сьогоднішня зустріч з Торою не рахується частиною цих переговорів.

Опитування та результати виборів показують, що 7,5 мільйона чоловік з Каталонії приблизно однаково розділені з питання відділення.