Зеленський пропонує громадянство переслідуваним росіянам

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ, який приведе до спрощення надання українського громадянства росіянам, яких переслідують в їх країні, і іноземцям, які борються на боці Києва в конфлікті на сході України.
В Указі Зеленський повідомляє про підготовку проекту закону, «який полегшить процес отримання українського громадянства росіянами, які зазнали переслідувань за свої політичні переконання». Він також спрямований на «оптимізацію» процедури надання політичного притулку.
Російська газета «Ведомости» нагадує, що в липні Зеленський надав українське громадянство дев’яти іноземцям, імена яких не були опубліковані в той час. Серед них були п’ятеро росіян, в тому числі Микита Макієв з Санкт-Петербурга, який воював в 2014 році в українському батальйоні «Азов».
Зеленський обіцяв в квітні, коли він переміг на виборах на пост глави держави, надання українського громадянства росіянам, які «страждають у своїй країні».
«Ми прекрасно знаємо, що насправді означає російський паспорт»,- іронічно заявив він, що «це право бути заарештованим за участь у мирній акції протесту, відсутність вільних, заснованих на реальній конкуренції виборів, право забути, що існують природні права людини і громадянські свободи ».
У квітні президент Росії Володимир Путін підписав Указ, що спрощує процедури надання громадянства Російської Федерації жителям проросійських самопроголошених Народних Республік – Луганської та Донецької на Донбасі.
В Указі проголошено, що «особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, мають право подати заяву на отримання громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку».
У липні Путін підписав черговий Указ про спрощену процедуру отримання громадянства Росії жителями Донецької і Луганської областей на сході України. Це стосувалося людей, які були в Росії і раніше жили на Донбасі. Він також розширив сферу дії квітневого Указу.
Президент Путін після квітневої заяви Зеленського про громадянство для росіян підкреслив, що якщо Росія дасть громадянство українцям, а Україна своїм росіянам, то країни швидко досягнуто «спільного знаменника»: «у нас буде спільне громадянство». Він зауважив, що українці і росіяни є братніми народами. «Більш того, я вважаю, що насправді це одна нація, яка має свої особливості – культурні, мовні, історичні»,- додав російський президент.
Росія вже видавала свої паспорти жителям сепаратистських регіонів Грузії, Абхазії і Південної Осетії в минулому, а потім – в 2008 році – під час російсько-грузинської війни виправдовувала свої дії необхідністю захищати громадян Росії.