Як Єлизавета II відзначає 95-річчя

Сьогодні королева Великобританії Єлизавета II відзначає своє 95-річчя під час трауру з приводу смерті свого чоловіка, герцога Філіпа Единбурзького, який помер 9 квітня у віці 99 років.

За цих умов і з урахуванням обмежень на боротьбу з коронавірусом, святкування дня народження монарха в цьому році не очікується.

Єлизавета II відзначить своє 95-річчя в оточенні обмеженої групи людей в Віндзорському замку, де вона пробула півроку після введення строгих обмежень в Англії на тлі поширення коронавіруса. Саме в цьому замку, розташованому приблизно в 40 км від Лондона в Беркширі, в кінці минулого року монарх і принц Філіп відсвяткували 73-ту річницю весілля і Різдво.

Похорон принца Філіпа пройшов на території цієї резиденції 17 квітня.

У зв’язку зі смертю герцога Единбурзького королівська сім’я знаходиться в двотижневій жалобі, яка завершиться 23 квітня.

З цієї причини салюта на честь дня народження не буде. День народження Єлизавети II традиційно відзначають 21 гарматним салютом часів Першої світової війни, але другий рік поспіль королева обходиться без них: у 2020 році артилерійських салютів не було через обмеження пандемії.

За даними Press Association, через жалобу цілком ймовірно, що святкові фотографії монарха, які зазвичай публікуються в день народження Її Величності, не з’являться в соціальних мережах Букінгемського палацу.

При цьому через обмеження пандемії королева не зможе відзначити свято в компанії великої кількості своїх родичів. На даний час в оточенні Єлизавети II всього кілька десятків людей, що обмежують контакти з зовнішнім світом, включаючи членів власних родин. Неофіційно їх називають «захисним коконом», створеним навколо королеви.