Міцотакіс: міграційна угода між ЄС і Туреччиною померла

Угода між ЄС і Туреччиною, що обмежує потік мігрантів і біженців в Європу з 2016 року, померла.

Про це вчора заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляє AFP. «Давайте будемо чесними – угода померла», – сказав Міцотакіс американському телебаченню. «Вона померла, тому що Туреччина вирішила зірвати його через те, що відбувається в Сирії», – додав він.

Тисячі мігрантів почали стікатися до греко-турецького кордона після того, як президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив минулого тижня, що його країна більше не буде перешкоджати їх в’їзду в Європу. Він зробив заяву після того, як кілька десятків турецьких солдатів були вбиті в результаті бомбардування з повітря в Сирії, нагадує БТА. Грецькі сили безпеки згодом попередили як мінімум 39 000 спроб перетину кордону.

У 2016 році Туреччина погодилася не допускати більше мігрантів до Європи в обмін на 6 мільярдів євро. Але Анкара вважає, що інші умови угоди, включаючи спрощення візового режиму і введення певних правил торгівлі, не були дотримани.

Міцотакіс сказав, що Туреччина не виконує своє зобов’язання тримати людей, які просят притулку, на своїй території, а скоріше допомагає їм в їх спробах проникнути в Грецію. Він додав, що Греція має право захищати свої суверенні кордони.