Політолог: Зустріч Байдена і Путіна – величезне досягнення, від неї виграли всі

Той факт, що відбулася бесіда президентів Росії і США, Володимира Путіна і Джо Байдена, можна вважати справжнім досягненням і початком більш конструктивних відносин між двома країнами. Таку думку висловив Річард Саква, британський професор російської та європейської політики з Кентського університету в Кентербері, коментуючи підсумки одноденного саміту Росія і США, що пройшов в Женеві.

«Сам факт того, що це сталося, є величезним досягненням. Байден направив запрошення президенту Росії, Путін його розглянув, але потім прийняв його. Безсумнівно, встановлення діалогу і дипломатії є величезним досягненням за останні два роки, коли діалог між Москвою і Вашингтоном був практично перерваний», – сказав Саква.

Він зазначив, що не назвав би тон розмови лідерів Росії і США позитивним, але впевнено сказав, що розмова Путіна і Байдена була «діловим, прагматичним і виявився дуже хорошим початком для більш змістовних відносин» між двома країнами.

Британський вчений вважає, що про конкретні поліпшення поки рано говорити, але тепер можна охарактеризувати підсумки бесіди, як «кінець заперечення». «Зараз все виглядає добре, і я дуже сподіваюся, що ситуація не погіршиться», – продовжив він. З точки зору експерта, цю зустріч найкраще можна охарактеризувати цитатою колишнього прем’єр-міністра Великобританії Уїнстона Черчилля (1874-1965): «Краще обговорювати, ніж боротися».

«Це безпрограшна ситуація для всіх. Не варто говорити про тих, хто програв і переможців. Я думаю, що всі виграли. Протягом стількох років, починаючи з 2014 року, всі терпіли колосальну поразку: дуже серйозну конфронтацію, якщо не холодну війну», – сказав Саква, коли його запитали, які лідери найбільше виграли від саміту.

Він звернув увагу на те, що Байдену вдалося надати своїй прес-конференції позитивної спрямованості. За словами експерта, американська преса була налаштована вкрай вороже і намагалася спровокувати його негативними висловлюваннями з приводу минулої розмови.

«Хоча прес-конференції проводились окремо, вони досягли успіху. Те, як американські ЗМІ формулювали питання, було навмисно конфронтаційним. Вони задавали питання таким чином, щоб на них було важко відповісти ствердно. І Байден впорався з цим дуже добре», – підсумував політолог.