Українську економіку чекає жорстке падіння ВВП

Економічна криза, яка фактично вже почалася, може виявитися для української економіки дуже жорсткою.

Авторитетні міжнародні аналітичні центри вже прораховують можливі варіанти розвитку подій.

На думку глави великої інвестиційної компанії Dragon Capital Томаша Фіала, валовий внутрішній продукт (ВВП) України в найближчій перспективі може скоротитися на 9 відсотків. Курс долара протягом декількох місяців при песимістичному сценарії розвитку подій може вирости до 35 гривень.

Аналітики компанії Dragon Capital вважають, що якщо обмеження, пов’язані з пандемією коронавируса не будуть тривалими, то ВВП впаде на 4 відсотки. У разі, якщо економіка країни на карантині буде кілька місяців, то падіння ВВП буде вдвічі більше.

Зокрема Томаш Фіала розповів: «Якщо піде на спад кількість заражених до кінця травня і економіка зможе з третього кварталу працювати, то скорочення світового ВВП складе 1-2 відсотка. Це більше, ніж у 2009 році».

Щоб вирівняти ситуацію, уряд має в стислі терміни виконати умови співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Ситуація більш ніж напружена, вимагає від уряду прийняття рішучих і неординарних заходів не тільки в обмеженні мобільності громадян, а й в економіці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Рахунковій палаті України запропонували уряду перенаправити 5 мільярдів гривень на боротьбу з коронавірусом з інших державних програм.

МВФ готовий мобілізувати кредитний ресурс на 1 трильйон доларів, щоб подолати наслідки фінансової та економічної кризи.