У перші місяці 2020 року інфляція сповільнилася – голова НБУ

У Національному банку України відзвітували про те, що інфляція в січні-лютому виявилася набагато нижчою, ніж прогнозувалося.

Глава НБУ Яків Смолій на недавній прес-конференції повідомив гарну новину щодо зростання цін в Україні, зокрема він сказав: «У січні інфляція сповільнилася до 3,2 відсотка, в лютому – до 2,4 відсотка в річному вимірі. Це швидше, ніж прогнозувалося. Як наслідок, інфляція тепер нижча нашої середньорічної мети в 5 відсотків, яка є оптимальною з точки зору розвитку української економіки».

Серед головних чинників уповільнення зростання цін – минулорічне зміцнення курсу гривні, що дало можливість утримувати і навіть зменшувати ціни на імпортні товари. Також на зниження цін вплинуло зростання пропозиції на українському ринку продуктів харчування і значне зниження цін на енергоносії, які складають більшу частину витрат виробників.

Також зростання споживчого попиту за рахунок збільшення реальної заробітної плати українців істотно не вплинуло на інфляцію, оскільки ринок заповнений достатньою кількістю товарів.

За словами Якова Смолія, «зростання реальної зарплати в січні прискорилось до 12,5 відсотка».

Аналітики НБУ прогнозували, що інфляція на кінець 2020 року становитиме 4,8 відсотка. Однак останнім часом події розвиваються так, що в квітні прогноз буде скоригований.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні за підсумками 2019 року дохід на душу населення склав 9,7 тисяч доларів, що майже в 4 рази менше, ніж у сусідній Польщі.

У березні вперше за останні 10 років борги по зарплатах в Україні збільшилися до 3 мільярдів гривень.