Греки повинні відправити SMS, щоб вийти з дому

Заборона на виїзд з дому вступила в силу вчора вранці, як частина більш строгих обмежувальних заходів по боротьбі з коронавірусом. Порушники будуть оштрафовані на 150 євро.

Згідно з новими правилами, оголошеними прем’єр-міністром Кіріакос Міцотакіс, греки можуть тільки залишати свої будинки, щоб ходити на роботу, ходити за продуктами і ліками, займатися коротким спортом або вигулювати своїх вихованців. Заходи будуть діяти до 6 квітня.

Щоб вийти, греки повинні мати при собі особистий документ і бланк із зазначенням причини відсутності. Існує два типи форм, які можна завантажити з урядового сайту – один з них заповнюється роботодавцем і включає ім’я співробітника, домашню і робочу адресу, а також робочий час. Другий повинен бути заповнений громадянином і повинен містити ім’я, адреса, пункт призначення і причину виходу. Також можна заповнювати анкети для громадян вручну.

Третій варіант – відправити СМС на номер 13033, вказавши одну з шести причин відходу з будинку, а також ім’я та домашню адресу. Прийнятні причини: аптека, лікар; покупка їжі, коли доставка додому неможлива; банківські послуги, де такі послуги не доступні онлайн; допомагати нужденним людям; похорон, хрещення, весілля, побачення з розведеними батьками; спорт на відкритому повітрі або прогулянки з тваринами. Заняття спортом дозволені, тільки якщо вони індивідуальні або максимум дві людини тримаються на відстані 1,5 метра один від одного.

Медичний персонал, співробітники цивільного захисту, сили безпеки і збройні сили виключені з заборони на пересування.

Заборонено відвідувати ігрові майданчики, інші відкриті майданчики, парки і сади.

Громадський транспорт скорочений, але рухається в звичайні робочі години. Для приватних автомобілів немає ніяких обмежень, якщо в них подорожує тільки одна людина.

Згідно з даними, опублікованими в Kathimerini, число нових, людей заражених коронавірусом в Греції, становить 624, а число смертей – 17.