Такими темпами скоро половина українців буде жити за межею бідності

Згідно з оновленими даними Державного агентства статистики України, близько однієї третини населення країни живуть нижче офіційно встановленого рівня бідності.

На сьогоднішній день мінімальний прожитковий рівень доходів, який був прийнятий на 2018 рік Верховною Радою, становить 3,2 гривень. Але, на превеликий жаль, 32 відсотки українців отримують заробітну плату або пенсію, яка набагато нижче цієї суми.

Фактично, представники як законодавчої, так і виконавчої влади, встановивши прожитковий мінімум на рівні 3 200 гривень, вирішили, що мінімальна заробітна плата після обчислення податків на 200 гривень нижче. Виходить парадоксальна ситуація, яка можлива в Європі тільки в Україні – люди працюють за гроші, на які за рішенням тієї ж влади прожити просто фізично неможливо.

У Держстаті уточнили, що все-таки ситуація поліпшується – в минулому році число людей, які жили за межею бідності становило більше 15 мільйонів, а в цьому – близько 12 мільйонів чоловік.

Як розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак: «60 відсотків українців вже живе на межі бідності або за її межею. В європейських країнах співвідношення мінімальної зарплати до максимальної, яку може отримувати керівник, обмежується, на відміну від України».

Природно, що така гнітюча ситуація, неможливість знайти вакансію з прийнятною зарплатою, мільйони українців вважають за краще працевлаштуватися в інших країнах, таких як: Польща, Чехія, Словаччина, Німеччина, країни Балтії.

Нагадаємо, нещодавно Україна та Литва підписали угоду, що регламентує відносини в сфері трудової міграції і гарантує соціальний захист громадян, які працевлаштовуються в обох країнах.

Джерело: www.eurabota.ua

14.12.2018