Працюєш в Литві – плати податки в бюджет

Нещодавно Україна і Литва підписали угоду, що регламентує відносини країн в галузі трудової міграції. Документ був підписаний в Києві президентами України і Литви – Петром Порошенком і Далею Грібаускайте.

Згідно з підписаною міжурядовою угодою українські громадяни, які приїжджають працювати в Литву в соціальному плані будуть захищені. При цьому уряди обох країн виконують основні завдання, які пов’язані в першу чергу з процесом виведення трудової міграції з тіні.

Не секрет, що багато нечесних на руку роботодавців і особливо посередників користувалися тим, що між країнами не було підписано відповідної угоди. Цей факт призводив до того, що трудові мігранти з України могли працювати місяцями і не отримувати заробітну плату, оскільки ніяких документів, які б підтверджували працевлаштування, звичайно, не оформлялися, люди змушені були йти на великий ризик, щоб заробити гроші.

Після підписання угоди президент України Петро Порошенко зазначив, що «буде забезпечено належний захист прав наших громадян в Литві для детінізації цих процесів і відповідно захист литовських громадян, які планують працювати в Україні».

Згідно зі статистичними даними Департаменту міграції Литви, число українських трудових мігрантів в країні стрімко збільшується. Так, якщо в 2016 році українським громадянам було видано близько 10 тисяч трудових віз і дозволів на проживання, то вже в 2017 це число збільшилося в два рази. Очевидно, що тенденція збережеться і за підсумками цього року.

Нагадаємо, раніше ми писали, що число українців, які приїхали працювати в Естонію протягом чотирьох років збільшилася в 10 разів.

Джерело: www.eurabota.ua

11.12.2018