Команда ВООЗ вийшла з карантину і почала пошук походження коронавіруса

“Команда Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вийшла з карантину в китайському місті Ухань і почала місію по встановленню походження вірусу, що викликав пандемію коронавіруса”,- повідомили AP і Guardian.

Дослідники, яких після прибуття до Китаю довелося ізолювати на 14 днів, сьогодні покинули готель і сіли в автобус. Незрозуміло проте, куди вони поїхали.

Місія стала дуже політизованою післ я того, як Китай спробував спростувати звинувачення в тому, що він зробив ряд помилок на початку епідемії. Велике питання, на яке немає відповіді, полягає в тому, чи дозволить китайська сторона експертам провести ретельне розслідування і допитати будь-якого, хто, як передбачається, зможе допомогти місії.

Місія розпочалася після серйозних розбіжностей між країнами і привела до незвичайної скарги з боку ВООЗ на те, що Китай дуже сильно затягнув з остаточними приготуваннями.

Китай, який категорично заперечує проти незалежного розслідування, яке він не може повністю контролювати, заявив, що випадок був складним і що органи охорони здоров’я брали участь припиненні нових спалахів в Пекіні, Шанхаї та інших містах.

У середу офіційний представник президента США Джо Байдена заявив, що Вашингтон хоче повного міжнародного розслідування для встановлення походження епідемії в Китаї.

Коронавірус вбив більше 2 мільйонів чоловік і заразив не менше 100 мільйонів чоловік за рік з моменту виявлення перших випадків захворювання в китайському місті Ухань.

Вчені згодні з тим, що це захворювання тваринного походження, і особлива увага приділяється ринку в Ухані, де продають тварин.

Однак, на думку Пекіна, це не означає, що вірус виник в Ухані. Китайська влада заперечує теорії змови про те, що вірус з’явився в лабораторії. Навпаки, Китай натякнув, що вірус пов’язаний з американською лабораторією з розробки біологічної зброї в Меріленді.