США розширюють чорний список небажаних мігрантів

Президент США Дональд Трамп підтвердив у вівторок, що він розширює чорний список країн, громадяни яких небажані в якості мігрантів в його країні.

Про це він заявив в журналі The Wall Street Journal в кулуарах нинішнього форуму в Давосі.

Однак глава держави на даному етапі не уточнює, які саме нові держави будуть включені.

Нагадаємо, що на початку січня федеральний суддя тимчасово заблокував міграційну політику президента, яка дозволила місцевій владі визначати, чи будуть вони приймати біженців чи ні.

У вересні президент оголосив рекордно низьку верхню межу біженців 18 000 чоловік на рік.

42 з 50 губернаторів США заявили, що будуть продовжувати приймати біженців. Грег Еббот, штат Техас, був єдиним, хто заявив, що держава не прийме біженців.

Рішення суду стало великою перемогою для організації із захисту прав іммігрантів.

У відповідь на позов, поданий проти зміни політики, суддя Пітер Дж. Мессіт з Меріленда написав, що наказ, ймовірно, є «незаконним» і не уточнив, яка саме місцева влада може приймати такі рішення від імені всієї країни.

“Надання повноважень державній і місцевій владі давати згоду на переселення біженців, що означає накладення вето на право визначати, чи будуть біженці прийняті – суперечить рішенню Конгресу», – пише Мессіт.

Міграційна політика Трампа неодноразово піддавалася критиці з боку демократів Конгресу, федеральних судів, Мексики та правозахисних організацій.