Путіну роблять ревакцинацію від COVID-19

Російські інформаційні агенції повідомили в неділю, що президенту Росії Володимиру Путіну було зроблено ревакцинацію від COVID-19, повідомляє агентство Reuters.

У червні 2021 року Путін заявив, що він був вакцинований російською вакциною Sputnik V.

«Сьогодні за вашою рекомендацією та за рекомендацією ваших колег я отримав ще одну вакцину – Sputnik Light. Це називається ревакцинація», – сказав Путін на зустрічі із заступником директора Дослідницького центру епідеміології та мікробіології «Гамалея», який розробив обидві вакцини.

“За словами вчених, запровадження назальної форми препарату планується найближчим часом після проведення клінічних випробувань”, – передає ТАРС.

«Чи можу я брати участь у цьому експерименті?» – Запитує Путін. “Звичайно”, – сказав заступник голови Центру, уточнивши, що необхідно підписати угоду.

“Я підпишу. Ми домовилися. Я обов’язково підпишу, ми можемо це зробити сьогодні», – сказав Путін.

У жовтні МОЗ Росії видав Центру «Гамалеа» дозвіл на проведення другого етапу клінічних випробувань вакцини проти коронавірусу у формі назального спрею. Ця вакцина не усуне необхідність планової вакцинації, але стане доповненням до неї, створивши ще один бар’єр для інфекції.

За словами Путіна, вакцинації пройшли понад 50 мільйонів росіян. «Зараз у Росії цю вакцину вже отримали понад 50 мільйонів людей, у світі їх ще більше: у тих країнах, які її визнають та використовують, понад 100 мільйонів».

Президент попросив пояснити, «навіщо потрібна ця вакцинація і коли, на якій підставі слід ухвалювати рішення про ревакцинацію».

Путін також дізнався, як вакцина COVID поєднується з вакциною від грипу. «Коли я був вакцинований близько шести місяців тому або скільки часу це зайняло, мені сказали, що ви не можете зробити щеплення від грипу відразу, тому що кількість вакцин, які використовуються проти коронавірусної інфекції, все одно була недостатньою, вони сказали, що ви повинні робити принаймні один місяць між вакцинацією проти коронавірусу і потім проти грипу, чи навпаки».

Путін поставив кілька питань щодо вакцинації дітей від коронавірусу, поцікавившись, чи ведуться над ними роботи, коли препарат буде готовий до застосування, чи це буде модифікована версія.

Ще одна тема для розмови – ліки від коронавірусу, над якими ведеться робота.