Суд ухвалив переглянути прожитковий мінімум на 2019 рік

Окружний суд Києва після тривалого розгляду виніс рішення за позовом, який подав правозахисник Станіслав Батрин про те, що Кабінет міністрів України порушив законодавство і вчинив протиправні дії при встановленні прожиткового мінімуму на 2019 рік.

Суд постановив, що уряд зобов’язаний виправити ситуацію, яка склалася і винести рішення про перегляд показника прожиткового мінімуму в поточному році.

У повідомленні прес-служби суду зазначається, що прожитковий мінімум на 2019 рік був встановлений «без проведення науково-громадської експертизи сформованого набору продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг».

Згідно рішення суду, Кабмін повинен встановити прожитковий мінімум відповідно до чинного закону «Про прожитковий мінімум».

Також визнані протиправними дії українського уряду при розробці та ухваленні державного бюджету на 2019 рік, у якому встановлений прожитковий мінімум, що не відповідає цінам на товари і послуги в Україні.

Такі позови велика рідкість. З огляду на те, що суд може розглядати справу роками, постійно знаходити різні формальні причини, щоб переносити засідання, це рішення можна назвати сенсаційним.

Тепер уряд буде зобов’язаний почати реагувати на судове рішення. Не виключено, що знайдуться багато різних формальних зачіпок і виправдань, щоб не звертати увагу на рішення або затягувати розгляд даного питання. Однак сам факт визнання в судовому порядку дій уряду протиправними є неординарним.

Прожитковий мінімум в цьому році становить 1936 гривень, а з 1 грудня підвищиться до 2027 гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними Держстату, в середньому українській сім’ї для покупки необхідних продуктів харчування потрібно витратити мінімум 4 тисячі гривень на місяць.

З початку 2019 року зростання заборгованості по зарплатах склало майже 19 відсотків. На сьогодні українські роботодавці заборгували своїм найманим працівникам 3,14 мільярда гривень.