Скільки можна заробити працюючи кур’єром в Німеччині?

Понад три мільярди посилок доставили логістичні компанії у Німеччині своїм клієнтам у минулому році. У цьому році буде в два рази більше посилок. Незадовго до Різдва цього року консалтингова компанія EY підрахувала, що кожен п’ятий покупець подарунків – для себе чи інших – купує онлайн.

З року в рік збільшується сума, витрачена німцями перед Різдвом, на покупки подарунків через Інтернет. Цього року бюджет на різдвяні подарунки склав 282 євро, це у півтора рази більше ніж у минулому році.

Найбільшою компанією в галузі логістики DHL, є її дочірня компанія German Post, яка прийняла 10000 сезонних працівників в новорічно-різдвяний період.

У кур’єрів не легка робота, іноді вони повинні  розвозити до 200 посилок на день. За це вони заробляють 12.50 євро/годину. У 2015 році Німецька пошта відділила від своєї структури кілька філій, які зараз з’являються під назвою DHL Delivery. Таким чином, кур’єри не отримують заробітної плати за тарифом поштового відділення, а відповідно до логістичної галузі. У DHL кур’єри заробляють близько 1900 євро брутто щомісяця. Це краща винагорода, ніж де-небудь в інших кур’єрських службах.

Більше ніж 30% працівників галузі логістики заробляють 10,50 євро на годину, тобто це ставка державної мінімальної зарплати. На ринку кур’єрських служб існує сильна конкуренція, кожна з фірм намагається запропонувати клієнтам низькі ціни, а це означає, що  заробітні плати для кур’єрів у цих фірмах набагато нижчі.

На думку деяких експертів, конкуренція в цілому корисна, але вона не працює в даній сфері. Тім Енгартнер, дослідник з університету Франкфурта-на-Майні, вважає: «Безглуздим є те, що, за один день посилки, можуть приносити до додому одному замовнику кур’єри з трьох різних кур’єрських фірм. Це дратує мене і не тільки мене, а й інших мешканців будинку, які дивляться на припарковані поруч автомобілі на вулиці, від кур’єрських фірм DHL, Hermes, DPD, GLS або UPS. На його думку  і одна кур’єрська компанія може впоратися за тим самим маршрутом і це обійдеться дешевше», – вважає Енгартнер.

Експерти прогнозують, що до 2020 року кур’єри будуть розвозити понад 4 млрд. посилок тільки на території Німеччини. «Конкуренція може стати навіть більш гострою, оскільки онлайн-гігант Amazon має намір створити власну мережу експрес-доставки в найближчому майбутньому. Оборот збільшиться, але прибутки від окремих поставок впадуть», – такі припущення висловили в Федеральній асоціації  Parcels, Express, Logistics.

На даний момент онлайн-покупки набувають все більшої популярності серед покупців, адже позбавляють їх від черг в магазинах в передсвятковий період, а також тішать своїм різноманіттям.

Джерело: news.eurabota.ua

03.01.2019