Польща з Чехією борються за українських водіїв

Гостра нестача водіїв великих вантажівок, автобусів та інших транспортних засобів призвела до виниклої конкуренції між чеськими і польськими перевізниками.

Автобус фото

Згідно останніх статистичних даних на сьогоднішній день в Чехії кількість вакансій професійних водіїв всіх категорій складає більше 15 тисяч. Кожен рік це число збільшується приблизно на 5 тисяч.

Така критична ситуація вже призвела до того, що чеські і польські транспортні підприємства і фірми починають конкурувати між собою, пропонуючи українським професійним водіям більшу заробітну плату. Експерт Інституту дорожнього руху Томаш Бицер розповів, що «чеські фірми часто не можуть виконати замовлення через нестачу водіїв. Вони підвищують зарплати, але це не завжди допомагає. Польські транспортники перехоплюють ініціативу. Уряд Польщі прибрали бюрократичні перепони і різні обмеження. Завдяки цьому, за останні два роки в Польщі працевлаштувалися десятки тисяч іноземних водіїв, в основному, українських». Він додав, що в Чехії про таке можуть тільки мріяти.

Всього в країні налічується близько 130 тисяч професійних водіїв. У минулому році їх зарплати збільшилися на 10-15%, в цьому році зростання оплати праці триває. Середня зарплата водія вантажівки в Чехії становить 25-30 тисяч крон.

Джерело: www.eurabota.ua