В Естонії заговорили про приєднання країни до Росії

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу звинуватив опозицію в спробі дискредитувати державу і уряд після того, як її представники запропонували обговорити в парламенті приєднання країни до Росії.

Депутати від опозиційної Партії реформ виступили з такою пропозицією під час обговорення законопроекту про проведення референдуму про те, чи є шлюб союзом тільки між чоловіком і жінкою.

На друге читання законопроекту, намічене на 13 січня, опозиційні партії внесли понад 9300 поправок до законопроекту, більшість з яких не мають відношення до референдуму, а деякі є екзотичними. Раніше опозиціонери наголошували на необхідності внести, як можна більше змін, щоб заблокувати парламент і зірвати рішення по референдуму.

«У світлі нової інформації я переконаний, що пропозиція Партії реформ проголосувати за приєднання Естонії до Росії не було випадковою. Ідея цієї пропозиції була ясна: дискредитувати Естонську Республіку і, отже, уряд на міжнародному рівні, щоб домогтися успіху у внутрішній політиці», – прокоментував Рейнсалу.

Міністр також вказав на кілька інших пропозицій реформаторів, які, за його словами, надзвичайно чутливі для естонського суспільства. Це:

  • пропозиція про проведення референдуму про вихід Естонії з НАТО;
  • пропозиція провести референдум, щоб дати Естонії зелене світло для початку відновлення Радянського Союзу;
  • пропозиція про проведення референдуму про входження Естонії у сферу впливу Росії;
  • пропозиція про проведення референдуму про заборону викладання естонської мови в Естонії.

«Підводячи підсумок: в даному контексті, на жаль, це систематична інформаційна операція з дискредитації держави по найбільш чутливим для нас питанням з точки зору політики безпеки», – додав Рейнсалу.

Поправку також засудили прем’єр-міністр Юрій Ратас (Центристська партія), спікер парламенту Хен Пілуас (EKRE) і міністр фінансів Мартін Хельме (глава EKRE).

Загострення політичної ситуації викликано наміром партій правлячої коаліції провести навесні цього року референдум про шлюб, як союз чоловіка і жінки і узаконити цю позицію в конституції країни. Референдум був включений до коаліційної угоди за пропозицією EKRE і був підтриманий іншими політичними партіями правлячого союзу: Центристської партією і партією Isamaa ( «Вітчизна»).

Реформатори опозиції і соціал-демократи виступають проти референдуму, вважаючи, що включення до конституції положення про шлюб, як союз між чоловіком і жінкою, розділить суспільство і порушить права сексуальних меншин.