У Польському уряді всерйоз задумалися про спрощення закону про працевлаштування іноземців

Міністерство праці Польщі готує зміни до законодавства, основна мета яких – полегшити іноземним громадянам із третіх країн, в тому числі України, процес працевлаштування на підприємствах і в компаніях.

Після того, як польський парламент прийме поправки до відповідного закону, місцеві відділи зайнятості Powiatowy Urząd Pracy (PUP) отримають право видавати трудовим мігрантам дозволи на роботу на більш тривалий термін. Нововведення має зменшити черги на отримання таких дозволів. На сьогодні українцям і громадянам інших країн, які подають заявки на довгострокові дозволи на роботу доводиться чекати в середньому по 5-6 місяців.

Зараз в PUP польські роботодавці реєструють заявки на працевлаштування іноземців терміном до 6 місяців. Щоб економіка не втрачала потенційних працівників, співробітники PUP повинні швидко адаптуватися до змін на ринку праці та очікування роботодавців, які зацікавлені в оперативному залагодженні формальностей.

На початку січня польський уряд вже ухвалив зміни до закону про лікарів і стоматологів. Вони вступлять в силу з 1 квітня 2020 року і значно спростять працевлаштування медикам з третіх країн, в тому числі і України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в листопаді 2019 року середня заробітна плата на підприємствах і фірмах Польщі склала в середньому 5230 злотих (за курсом – 1245 євро). Таким чином, середня заробітна плата в Польщі за рік зросла на 5,3 відсотка.

Серед іммігрантів в Чехії українці перебувають на другому місці за чисельністю після словаків. У країні працює понад 600 тисяч іноземців, що становить близько 13 відсотків від кількості всіх працюючих.