Польська промисловість не може обійтися без українських робітників

Польські роботодавці за останні роки зробили багато для того, щоб пристосуватися до потреб працівників з України, підвищили вимоги до безпеки та гігієни праці.

Тенденції, які почали проявлятися в Польщі щодо українських трудових мігрантів, показують, що польські працедавці вже зовсім не приховують свою зацікавленість в тому, щоб наймати саме працівників з України.

Все більше роботодавців Польщі роблять все, щоб українським працівникам було комфортно жити і працювати на їх підприємствах. Покращуються умови праці для українців, підвищується рівень безпеки на робочому місці. Тому в разі нестачі працівників на місцевому ринку праці, в першу чергу польські роботодавці шукають фахівців серед українських трудових мігрантів.

Однак найвагомішим і безперечним фактом, який доводить, що не тільки польські роботодавці зацікавлені в українських працівників, а й польська влада, це збільшення з року в рік кількості виданих дозволів на працевлаштування в Польщі.

Згідно з офіційною статистикою, в країні протягом січня-червня іноземцям видано 846 тисяч дозволів на роботу. У порівнянні з першим півріччям 2018 року, таких довгоочікуваних для іноземних громадян документів видано на 12 відсотків більше.

З цього числа дозволів – 90 відсотків видані українцям. На другому місці за кількістю оформлених дозволів виявилися білоруси, а на третьому –молдавани.

Експерти таке значне зростання пов’язують із гострою нестачею працівників на польських підприємствах і в транспортно-логістичній галузі економіки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з даними Головного статистичного управління Польщі, в червні зафіксовано рекордний показник безробіття – 5,3 відсотка.

Довгострокове перебування в Польщі в цілому вже оформили понад 400 тисяч іноземних працівників. Половина з цього числа – українські громадяни.