Біржа праці Литви: найбільш дефіцитні професії на ринку

В кінці року литовська Біржа праці опублікувала дані про найбільш дефіцитних професій в країні. Роботодавці вже довгий період часу стикаються з тим, що не можуть знайти підходящих кандидатів на заповнення наявних вакансій, а якщо такі і є, то кваліфікація у них досить низька, і немає можливості довірити виконання поставлених виробничих завдань.

Вже другий рік поспіль в країні спостерігається гостра нестача водіїв вантажних автомобілів, причиною є масові звільнення фахівців високого класу, які знаходять для себе можливість працевлаштуватися в інших країнах, наприклад у Німеччині, де заробітна плата набагато вища, ніж у Литві.нехватка водителей грузовых автомобилей в Литве

У цьому році, якщо порівнювати з 2016, число вакансій зменшилася вдвічі і становить 6000. Також в такій же кількості не вистачає продавців. У списку найбільш затребуваних професій знаходяться: кухаря, маляри, муляри, зварювальники, бетонщики, кравці. Для добре оплачуваних менеджерів, продавців, не обійтися без базових навичок володіння комп’ютером, знання програми MS Office, водійського посвідчення.

Серед роботодавців спостерігається чітка тенденція до зростання зацікавленості найняти фахівця, який впевнено володіє навичками роботи на комп’ютеризованому та автоматизованому робочому місці.