Ісландія офіційно попрощалася з льодовиком Окджокулл. Він простояв 700 років

Незвичайна подія відбулася в неділю біля вулкану Окджокулл недалеко від столиці Ісландії Рейк’явіка. Влада цієї країни офіційно вшановувала зникнення льодовика на цьому вулкані і відкрила меморіальну дошку, яка є закликом для майбутніх поколінь.
Згідно з науковими дослідженнями, льодовик Окджокулл проіснував 700 років. Однак за останні десятиліття через зміну клімату він стиснувся до невеликого шматочка льоду на вершині вулкану і в 2014 році був офіційно оголошений неіснуючим.
На церемонії прощання з льодовиком були присутні, зокрема Прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір, міністр навколишнього середовища Гудмундур Інги Гудбрандссон і колишній президент Ірландії Мері Робінсон.
Під час святкування було відкрито табличку з написом: «Це перший ісландський льодовик, який втратив свій статус льодовика. У наступні 200 років, ймовірно, всі наші основні льодовики підуть тим самим шляхом. Цей пам’ятник має підтвердити, що ми знаємо, що відбувається і що потрібно робити. Тільки ви дізнаєтеся, чи так це ».

Послання майбутнім поколінням було написано ісландським автором Андрі Снаером Магнасоном. «Я сподіваюся, що через 300 років хтось прийде сюди і прочитає це. Це відмінний символічний момент. Зміна клімату не має ні початку, ні кінця, і я думаю, що ця табличка є попереджуючим знаком для усвідомлення того, які історичні події відбуваються на планеті », – сказав Магнасон.