США хочуть в односторонньому порядку виключити Туреччину з програми F-35

«Сполучені Штати не можуть в односторонньому порядку виключити Туреччину з програми винищувачів F-35, оскільки угода про партнерство не дозволяє цього», – заявив глава Управління оборонної промисловості Туреччини в п’ятницю.
«Проект F-35 є партнерством, і ніде в угоді не передбачено одностороннього виключення однієї країни»,- сказав він.
Анкара і Вашингтон протягом кількох місяців були в сварці через заплановану покупку Туреччиною російської системи протиракетної оборони С-400. Сполучені Штати заявляють, що С-400 несумісні з оборонної мережею НАТО і можуть становити загрозу для винищувачів F-35, які Туреччина допомагає будувати і планує купити.
У листі до Туреччини Пентагон попередив, що Анкара буде виведена з програми F-35, якщо вона не змінить курс. Вашингтон вже припинив приймати більше турецьких пілотів для навчання в США і припинив поставку обладнання, пов’язаного з програмою.
Демір сказав, що такі санкції можуть надати короткочасне вплив на оборонну промисловість Туреччини. «Наша оборонна промисловість виробляє деталі для F-35, тому в разі введення санкцій наша галузь зіткнеться з серйозними проблемами, але все ж ми впораємося»,- сказав він.