Колишній ізраїльський дипломат: Концентраційні табори не були б створені без співпраці поляків з Німеччиною

Колишній ізраїльський дипломат вважає, що Німеччина не змогла б побудувати концентраційні табори в Польщі «без співпраці з польським народом».
Нещодавно вийшов документальний міні-серіал «Іван Грозний з Треблінки» (оригінальна назва: «Диявол по сусідству»), який розповідає історію Івана Дем’янюка, українського поліцая, охоронця в таборі смерті у Треблінці під час Другої світової війни. У першій серії була показана карта Польщі в межах сьогоднішніх кордонів з розміченими таборами смерті, в тому числі Освенцим, Собібор, Треблінка і Плашил.
На заперечення польського міністерства закордонних справ, творці фільму оголосили, що додадуть пояснювальні тексти до деяких карт, представлених в серіалі, щоб «уникнути непорозумінь» і «надати користувачам більше інформації щодо важливих тем, порушених у цьому документальному фільмі».
Ці супечки були описані в ізраїльських ЗМІ журналістом Еран Цікурелем. Публіцист, провідний державні радіопередачі. Він припустив, що польська нація «не визнає часткової відповідальності за Голокост».
«Здається, що в той час всі поляки були у відпустці», – сказав Цікурел.
«Польські солдати билися з Німеччиною на всіх фронтах в Європі і Північній Африці. Багато інших врятували євреїв. Порівняння долі Польщі в умовах окупації з «святами» неприпустимо. Ваша думка, містер Цікурел, образлива для мене і необгрунтована», – написав міністр закордонних справ Польщі Маджеровскій.
Цікурел запропонував продовжити цю дискусію не в Twitter, а в прямому ефірі.
Колишній посол Ізраїлю в Італії Гідеон Меїр також відреагував на виступ журналіста. Він заявив, що «весь підхід польського уряду до Голокосту невірний і пов’язаний з антисемітизмом, яким відома Польща».