Українці в Польщі активно оформляють дозволи на проживання

Серед усіх іноземців, які живуть і працюють у Польщі, наші співгромадяни лідирують в отриманні посвідок на проживання.

Довгострокове перебування в Польщі в цілому вже оформили понад 400 тисяч іноземних працівників. Половина з цього числа – українські громадяни. Фактично це означає, що переважна більшість з них у майбутньому планують не просто залишитися в Польщі на тривалий час, а почати процес оформлення громадянства.

Оновлену статистику за першу половину 2019 року опублікувало Управління у справах іноземців Польщі. У відомстві зазначають, що кількість іноземних громадян, які пройшли процедуру оформлення документів, що дають право на довгострокове перебування в Польщі, стабільно збільшується. Більшість іноземців приїжджає до країни в пошуках роботи.

Прес-секретар Управління у справах іноземців Якуб Дудзяк уточнив, що «десятка країн, громадяни яких оформили найбільшу кількість дозволів на проживання, виглядає так: Україна – 199 тисяч осіб, Білорусь – 23 тисячі, Німеччина – 21 тисяча, Росія – 12 тисяч, В’єтнам – 12 тисяч, Індія – 10 тисяч, Китай – 9 тисяч, Італія – ​​8 тисяч, Великобританія – 6 тисяч, Іспанія – 6 тисяч».

Протягом останніх двох років лідерами з оформлення довгострокових видів на проживання були українці – 72 тисячі осіб.

З огляду на важку ситуацію з пошуком роботи і мізерними заробітними платами в Україні, така статистика може дивувати польських чиновників, але тільки не українських, які вже багато років тільки говорять про створення нових робочих місць і про підвищення рівня зарплат, але реально нічого для цього не роблять.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за підсумками перших трьох місяців 2019 року кількість українців, які оформили посвідку на проживання в Польщі, становила 187 тисяч осіб.

За оцінками експертів Центрального банку Obserwator Finansowy, протягом наступних чотирьох років із Польщі можуть виїхати 20-25 відсотків усіх трудових мігрантів з України.