Податки в Польщі для українців

У Польщі працюють щонайменше 3 мільйони українців. Всупереч поширеній думці, більшість наших співгромадян, які живуть і працюють у цій країні на легальних умовах.

Податки в Польщі – тема, що стосується, як і сезонних працівників, так і повноцінних мігрантів, які обрали Польщу новим будинком. Наші співвітчизники також домагаються великих успіхів у всіх сферах бізнесу. Українці часто самі є роботодавцями і змушені платити багато податків на бізнес, доходу і т. д.

Податкова система в Польщі – одна з найпростіших у Європі і набагато простіше української. Однак, місцеві податківці також можуть ускладнити жити простій людині, а в місцевому законодавстві можна знайти безліч «підводних каменів», про які українцю також потрібно знати.

Уплата налогов фото

У цій статті ми розповімо про систему сплати податків в Польщі, особливості місцевої фіскальної служби і поділимося кількома порадами поводження з місцевими податківцями.

Польська податкова система: особливості

Для початку варто відзначити, що податки в Польщі для українців стосуються тільки тих, хто має доходи. Якщо громадянин не отримує постійного доходу в країні, то він не зобов’язаний виплачувати кошти місцевим фіскальним службам. Станом на 2018 рік польська податкова система передбачає виплату двадцяти податків:

  • прибутковий;
  • податок на прибуток;
  • податок на спадщину;
  • податок на подарунки;
  • сільськогосподарський збір;
  • виплати за транспортний засіб;
  • податок на нерухомість;
  • акцизи на тютюнові вироби та алкоголь;
  • гральний податок;
  • збори за громадянські та правових угод;
  • податок на товари і послуги;
  • лісовий збір;
  • тоннажный податок;
  • банківський збір.

Природно, податки для іноземців у Польщі, часто «вшиті» в ціни на споживчі товари і послуги. Збори, не доведеться оплачувати безпосередньо у фіскальній службі. Однак, власникам бізнесу, транспорту або нерухомості доводиться раз у квартал навідуватися в місцеві податкові служби.

Робота в Польщі на легальних умовах неможлива без сплати податків. Від сплати збору на прибуток не можуть ухилитися ні поляки, ні українці офіційно працюють в країні. Сплата зборів є своєрідною «платою» за дотримання власних прав і гарантує стабільність завтрашнього дня.

Податки для фізичних осіб

Податки в Польщі на зарплату – часта виплата, якої не можуть уникнути ні поляки, ні українці. Збір за отримання доходу – основа оподаткування країни. Податок на доходи фіз. осіб обов’язковий для виплати податкових резидентів, якими визнаються громадяни, регулярно проживають на території країни більше ніж 6 місяців.

Сума виплати фіскалам визначається за прогресивною шкалою. Податки з зарплати в Польщі визначаються за сумою загального доходу. Тобто, чим більше заробляєш, тим вищий податок. Податки платять резиденти з доходом не нижче 3091 злотого. Однак, варто зазначити, що особи з «мінімалкою» все ж зобов’язані регулярно надавати податківцям декларації про доходи.

Декларация о доходах

18% від суми доходу доведеться віддати всім, хто заробляє до 85 тисяч злотих. Той, хто отримує більший дохід, вважається забезпеченим і виплачує вже 32% від доходу. Зарплата у Польщі – висока, однак багатіїв у країні не так вже й багато, оскільки більшість податкових резидентів виплачують не більше 18% від загального доходу.

Прибутковий податок для іноземців – ще не все. Крім цього податкового резиденту ще доведеться платити внески в систему соціального страхування – ZUS. Також потрібно заплатити пенсійному фонду та медичну страховку.

Загалом, суму податкових зборів для осіб з доходом нижче 85% не перевищують 30% від загального доходу. Інші збори у Польщі – вкрай малі і ніяк не відбиваються на гаманці громадян.

Як повернути податки з зарплати в Польщі

Якщо українців легально працює в сусідній країні більше 6 місяців, то він може не платити одночасно податки на батьківщині і в Польщі. Спеціально для цього між Польщею і 92 країнами було підписано угоду про уникнення подвійного оподаткування. Документ покликаний оптимізувати процес оподаткування, і припинити ухилення від сплати податків.

Процес повернення податків на зарплату в Польщі докладно описаний у відповідній Конвенції між Україною і Польщею, де можна знайти докладні описи механізму оподаткування доходів громадян та підприємств. Для повернення податків рекомендуємо ознайомитися з відповідним законодавством або звернутися за консультацією до фахівця.

Особливості відшкодування ПДВ

Згідно з нормами сучасного польського законодавства, відшкодування податків можливо виключно для фізичних осіб, які подорожують по країнах Європейського Союзу і не мають постійного місця проживання. У цьому випадку польські податківці відшкодовують весь ПДВ, який включається у вартість товару або послуги.

Для відшкодування податків потрібно вимагати від продавця документ про повернення коштів. Всі такі торгові точки позначені спеціальним знаком TAX FREE.

Відзначимо, що податки на авто в Польщі – не високі. Це означає, що скориставшись «лазівкою» в податковому законодавстві, можна заощадити на придбанні транспортного засобу і навіть отримати за нього відшкодування коштів. Відшкодувати ПДВ можуть громадяни, які здійснили покупки на суму більше 200 злотих.

Які податки в Польщі для юридичних осіб

Податки в Польщі для ТОВ і підприємств інших форм власності – невеликі. Збори не душать бізнес у цій країні, як в Україні, а часто навпаки – спрямовані на підтримку цілих галузей бізнесу.

Бизнес фото

Так, засновники ТОВ в сільськогосподарському бізнесі і лісовому господарстві і зовсім звільнені від сплати податку на прибуток. Послабленнями також користуються платники податку з тоннажу.

Повернення податків в Польщі надається у сферах підтримки бізнесу і дозволяє польським підприємцям розвиватися і вкладати кошти, що звільнилися, в розвиток організації та оновлення обладнання.

Бізнес в Польщі для іноземців вигідніше робити заснувавши товариство з обмеженою відповідальність. Подібне підприємство дозволено заснувати навіть нерезиденту за пред’явленим закордонного паспорту.

Для установи ТОВ потрібно мати статутний капітал у 5 тисяч злотих, які не обов’язково навіть пред’являти, достатньо лише вказати їх у декларації.Власнику подібного бізнесу не потрібно платити податків більше, ніж фізичній особі. Засновники ТОВ платять податки з прибутку, а також ПДВ.

В цілому податкова система в Польщі досить зрозуміла, оподаткування фізичних і юридичних осіб помірне. В країні створені всі умови як для відкриття своєї справи, так і для трудової діяльності найманим працівником.