Як перевірити фірму Польщі (польського роботодавця) по KRS, NIP і REGON

«Робота не вовк, до лісу не втече», – каже нам народна мудрість. Можливо, в цьому є частка істини. Але ось роботодавець цілком може виявитися тією ще «лисицею», і «в ліс втече» від вас зовсім не робота, а зарплата, яку обіцяв шахрай.

Збираючись на роботу в Польщу до нового, невідомого ще вам роботодавця, необхідно перевірити його дані, щоб мінімізувати ймовірність шахрайства. Для цього цілком достатньо мати комп’ютер з доступом в інтернет, а про способи перевірок детально поговоримо в цьому матеріалі.

ЗМІСТ

  1. Чи можна перевірити фірму в Польщі?
  2. Які дані знадобляться для перевірки?
  3. Що перевіряємо?
  4. Як перевірити польського роботодавця за REGON, NIP або KRS?

Як перевірити фірму Польщі

Чи можна перевірити фірму в Польщі?

І можна, і потрібно. Давайте говорити відверто. Мало хто збирається на роботу в РП від хорошого життя. Основна маса від’їжджаючих іноземців шукає фінансової можливості для виживання. Якщо ви не щасливий володар «Блакитної карти», то вибираєте не найкваліфікованішу роботу.

Тепер уявіть, що роботодавець, який вас запросив, виявився мерзотником і шахраєм: працівник витратив час і кошти на відкриття візи, дорогу, харчування, проживання тощо в надії на швидкий дохід, але грошей немає – його обдурили. На і так складне матеріальне становище накладаються нові неповоротні витрати.

Можна змінити роботодавця в Польщі. Але пошук нової роботи вимагає первісних витрат, щоб вижити до першої зарплати. А якщо знову обман?

Перевірка роботодавця – при тому, що робиться вона швидко, безкоштовно і самостійно – повинна стати обов’язковою умовою першого працевлаштування!
Провести її необхідно відразу після отримання запрошення до оформлення національної візи або виїзду за безвізом.

Які дані знадобляться для перевірки?

Щоб перевірити роботодавця, його необхідно однозначно ідентифікувати. Для цього в РП є кілька параметрів, які привласнюються підприємцям:

  • KRS.
  • Найменування підприємства або ім’я приватного підприємця.
  • REGON – статистичний ідентифікатор фірми.
  • NIP – унікальний податковий код.
  • PESEL – може бути у випадках приватного підприємництва.

Дані для перевірки

Що таке номер KRS?

Під цією абревіатурою розуміємо Державний судовий реєстр (пол. Krajowy Rejestr S?dowy). У цій базі містяться всі дані про реєстровані в Польщі комерційні підприємства (в т. ч. товариства, суспільства, «приватників»), громадські організації, різні фонди, а також – увага! – інформація про їхні фінансової заборгованості, неплатоспроможності.

Для перевірки роботодавця в Польщі досить знати декілька з наведених вище параметрів.
Однак якщо освядчення або зезволення вже отримано, в ньому повинна міститися вся необхідна інформація.

Що перевіряємо?

Перш ніж перейти безпосередньо до способів перевірки, зупинимося на параметрах, виявивши які можна говорити, що перед нами шахрай. Звичайно, це не означатиме 100% гарантії неблагонадійності, але ризик зв’язуватися з подібними фірмами великий.

Підозру має викликати роботодавець, якщо у нього в наявності хоча б один із наступних параметрів:

  1. Юридична особа не зареєстрована.
  2. Реєстрація була, але в даний час анульована.
  3. У підприємства велика заборгованість перед бюджетами або іншими організаціями.
  4. Раніше роботодавець притягувався за порушення трудового законодавства.
  5. Заявлена в реєстрах діяльність не збігається з фактичною.

Останній пункт перевірити просто. У реєстрах буде вказана сфера діяльності підприємства, і працівнику не складе труднощів порівняти її з тією, на яку він отримав запрошення. Тобто якщо роботодавець, наприклад, оформлений як видавництво, а кличе іноземця на збір полуниці, це повинно викликати підозру.

Параметри перевірки

Як перевірити польського роботодавця за REGON, NIP або KRS?

З одного боку, перевірити роботодавця за реєстрами нескладно: інформація буде надана у всьому наявному обсязі. Але з іншого, даних, наданих польською мовою, може бути настільки багато, що розібратися непосвяченній людині може бути важко.

Ми розглянемо основні, необхідні для перевірки дані. Наша порада: намагайтеся не звертати увагу на інше, щоб не заплутатися.

Дані для прикладу

Для більшої наочності ми взяли реальні дані одного підприємства. Це просто одна з юридичних осіб – ми не рекомендуємо її вам або, навпаки, не висловлюємо свого негативного ставлення. Дані наводяться виключно для прикладу.

Цікаві можуть ознайомитися з повною випискою з національного судового реєстру, наявної в нашому розпорядженні. Решті буде досить цих параметрів:

НайменуванняGREMI
Форма власностіSPÓ?KA Z OGRANICZON? ODPOWIEDZIALNO?CI?
REGON222150199
NIP5792254462
KRS0000521103

 

Зверніть увагу, що NIP і REGON відрізняються кількістю цифр, а KRS починається з декількох нулів.
Це буде важливо надалі та значно полегшить деякі з видів пошуку.

Перевірка через Державний судовий реєстр Польщі

Починати ми рекомендуємо саме з цього реєстру. По-перше, він містить найбільш повну інформацію. А по-друге, дозволяє здійснювати пошук тільки по одному з параметрів, якщо, наприклад, запрошення на руках ще немає і потенційному працівнику відомі не всі дані роботодавця.

Крок 1. Заходимо на офіційний сайт

Увійти на цікавий для нас ресурс можна безпосередньо задавши в пошуковий рядок адресу http://www.krs-online.com.pl/ або здійснити вхід через сайт міністерства. У другому випадку після входу необхідно клікнути на червоний квадрат з найменуванням судового реєстру і слідувати інструкції.

Результат в обох випадках однаковий: ви отримаєте доступ до БД KRS, однак ми рекомендуємо користуватися першим сайтом (www.krs-online.com.pl) як найбільш інформативним.

Далі будемо розглядати ситуацію на прикладі.

Крок 2. Вводимо дані для перевірки

На головній сторінці ми відразу ж стикаємося з масою інформації: пояснення, правила, різні меню тощо. Ігноруємо все, крім єдиного поля «Szukaj».

Необхідна поле в класичній версії сайту:

Вводимо дані

Аналогічне поле є і в мобільній версії:

Мобільна версія сайту

Далі будемо розглядати на прикладі десктопної версії, але через мобільний можна отримати ту ж інформацію, діючи за аналогією.

Тепер згадаємо про різницю в написанні кодів (NIP, Regon, KRS). Через це в вказане поле досить внести будь-який з них без додаткових пояснень і натиснути кнопку «Пошук». Система сама визначить, що за ідентифікатор введений, і знайде інформацію.

Який із кодів вам відомий – введіть його в поле пошуку.
Вводити потрібно лише один із номерів. KRS повинен бути внесений з усіма нулями!

Крок 2. Альтернативний. Пошук за назвою польської фірми

У те ж поле можна ввести і назву, якщо іншої інформації немає. Складність такого пошуку полягає в тому, що найменування можуть повторюватися у підприємств із різною формою власності. Тому такий пошук буде адекватним тільки при введенні параметрів форм реєстрації.

Тобто в нашому прикладі введення в пошук слова «GREMI» призведе до видачі великого списку результатів, а ось «GREMI SP Z O O» його обмежить. Для більш точного пошуку краще використовувати один із кодів.

Крок 3. Результат

У нашому прикладі, при введенні будь-якого з кодів, ми отримували однаковий результат:

Результат

Зверніть увагу, що найменування підприємства є посиланням на сторінку з повною інформацією. Туди і переходимо.

Крок 4. Розбираємося з даними про фірму

На екрані, що перед нами, – повна інформація про польське підприємство з даного реєстру. Якщо не відомі були дані про реєстрацію (ідентифікаційні коди), то тепер вони у вас є.

Давайте подивимося, що ми маємо. Розіб’ємо інформацію на блоки:

Загальні дані

Загальні дані

Перед нами інформація:

  • Найменування.
  • Regon.
  • NIP.
  • KRS.
  • Ім’я та посада відповідальної особи.

Крім цього, праворуч на Гугл-карті зображено місцезнаходження підприємства, вказане при реєстрації.

Інші дані, заявлені при реєстрації

Інші дані, заявлені при реєстрації

Це адреси, керуючий орган, способи прийняття рішень, форма організації та інші дані, подані засновниками при реєстрації.

Внизу вказано дату останньої актуалізації інформації. Це не означає, що після неї відомостей про підприємство немає; це означає, що з цієї дати ніяких змін до реєстраційних даних могло не вноситися.

Записи в «Судовому і господарському моніторі»

Цей блок дуже важливий. Зазначений «Монітор» (пол. Monitorze S?dowym i Gospodarczym) – це офіційний державний журнал, в якому публікуються всі рішення, зміни, реорганізації та інше, пов’язані з даними юридичною особою.

Записи в «Судовому і господарському моніторі»

Графи MSiG і Pozycja є посиланнями. Перша – на номер «Монітор», друга – на конкретну позицію в ньому, пов’язану з даним підприємством. Pozycja є для нас найбільш цікавою.

Перший рядок, як правило, запис про реєстрацію. Далі цікавіше. Крім іншого, в записах «Монітор» можуть бути відображені:

  • Зміна власника (-ів).
  • Зміна форми власності.
  • Накладені штрафи і несплати.
  • Судові рішення за стягненнями.
  • Ліквідація підприємства.
Очевидно,
що три завершальні пункти є підставами для відмови від співпраці з таким роботодавцем.

Класифікація діяльності

Класифікація діяльності

Це офіційно зареєстрований вид діяльності розглянутого підприємства. Те саме, що має збігатися з напрямом діяльності, зазначеним у запрошенні. Однак в нашому випадку є приписка «Дані не оновлюються і можуть бути неактуальними». Тому краще ґрунтуватися на інший інформації, вірніше її сукупності (див. Крок 4 в наступному способі перевірки).

Архівні дані

Архівні дані

Дати зміни даних. Кожна є посиланням, за яким можна простежити конкретні коригування. Подальше на сторінці інтересу не має.

Отже, вся інформація, необхідна для оцінки благонадійності роботодавця, у нас є. Використовували ми для цього все один реєстр. Якщо цього достатньо, вважайте завдання виконаним.

Однак в інших випадках даних може бути менше, і рішення прийняти не вдасться. Для цього розглянемо додаткові можливості перевірки.

Перевірка за базою даних REGON

Незважаючи на назву, пошук по цій базі можливий за всіма трьома кодами-ідентифікаторами. Послідовність дій ще простіше, ніж в попередньому варіанті, правда і інформації менше.

Крок 1. Перехід на сайт

Треба перейти на ресурс http://wyszukiwarkaregon.stat.gov.pl/appBIR/index.aspx. Де відкриється такий екран:

Перехід на сайт

Поки нас цікавить ліва частина зі знайомими вже параметрами REGON, NIP і KRS. Ця база надає тільки інформацію щодо юридичних осіб.

Крок 2. Вносимо дані

Ви можете ввести як один із кодів, так і всі відомі. Більш того, є пошук за адресою та іншими, що рідко використовуються, параметрами.

Вносимо дані

Відкриються попередні результати. Зверніть увагу, що номер REGON є посиланням. Воно нам і необхідне – натискаємо.

Крок 3. Дивимося результати

У нашому випадку результати виглядають так (для зручності перегляду приберемо зайве):

Дивимося результати

Тут ми бачимо вже знайому інформацію: ідентифікатори, форма власності, адреса, дати реєстрації та змін тощо. Зверніть увагу на два моменти:

  1. Червоним квадратом ми виділили дати, що мають для нас інтерес:
  • дата призупинення діяльності;
  • дата відновлення діяльності;
  • дата закінчення діяльності;
  • дата виключення з REGON;
  • дата рішення про оголошення банкрутства.
Якщо у підприємства, що перевіряється, присутні дати закінчення реєстрації,
банкрутства, виключення з реєстру тощо, шанс, що перед вами шахраї, дуже великий.
  1. Стрілкою позначена кнопка для додаткової інформації. Натисніть її – і переходимо до наступного кроку.

Крок 4. Види діяльності

Види діяльності

Це дуже важливий момент. Той, на який нам не дав повної відповіді попередній спосіб перевірки. Тут відображені всі зареєстровані сфери діяльності підприємства. Варто дивитися їх для порівняння з фактичними даними.

Дивимося через реєстр кадрових агентств

Якщо робота планується не безпосередньо з підприємством, а через агентство з працевлаштування, необхідно перевіряти як роботодавця саме це агентство.

Крім вищенаведених способів, треба переглянути дані в базі KRAZ – http://stor.praca.gov.pl/portal/#/kraz:

  1. Перейдіть на сторінку пошуку.
  2. Знайдіть агентство по одному з наявних параметрів (позначені ліворуч).
  3. Подивіться дані.

Переглянути дані в базі KRAZ

Головне, що повинно цікавити, – наявність реєстрації. Якщо її немає (ніколи не було або скасована, анульована), перед вами шахраї.

Висновок. Перевіряти роботодавця потрібно обов’язково. На кону може стояти добробут і працівника, і його близьких. Це не привід для невиправданого ризику. Як ви змогли побачити, перевірка онлайн можлива, при цьому цілком доступна більшості людей. Працюйте, заробляйте і не давайте себе обдурити!