Середня зарплата в Польщі – на що розраховувати українцям

Польща порівняно з Україною має більш розвинену економіку і високий рівень життя. Вона увійшла у п’ятірку країн, привабливих для європейських інвесторів. Іноземні капіталовкладення сприяли розвитку різноманітних галузей. З’явилося більше робочих місць, зросла мінімальна зарплата.

выросла минимальная зарплата в Польше

Відкриття шенгенської зони в свою чергу призвело до того, що поляки обирають більш високооплачувану роботу в західних країнах або ж переходять на неповний робочий день. Вакансій повно, а от робочих рук не вистачає. Тому українцям у Польщі завжди раді.

Тих, хто тільки збирається працювати в цій країні, цікавить головне питання: скільки отримують українці. Крім того, потрібно знати всі тонкощі і нюанси – все-таки інша країна і свої порядки. З нашої статті ви дізнаєтеся середній розмір зарплат в Польщі по галузях і воеводствам, які доплати покладаються і за що, чи плануються підвищення зарплат для іноземних працівників найближчим часом.

Зарплата в Польщі брутто і нетто

Як і в більшості розвинених країн, тут немалі податки та соціальні відрахування. Тому розрізняють заробітну плату брутто і нетто. Їх відмінність:

  • з страховки на випадок захворювання на 2.3 %;
  • % відрахувань на Пенсійне страхування 6,5 /21,5;
  • внеску до фонду зайнятості 1.2%;

Як і в більшості розвинених країн, тут немалі податки та соціальні відрахування. Тому розрізняють заробітну плату брутто і нетто. Їх відмінність:

  • Брутто прописується в договорі. Це може бути Umowa o prac? (Трудовий договір), Umowa o dzie?o (Контракт на роботу) або Umowa zlecenia (Договір доручення). З цієї суми ваш роботодавець буде виплачувати податки і соціальні внески.
  • Нетто – ця «чиста» сума, яку працівник одержує на руки.

трудовой договор и контракт на работу в Польше

Вирахування з брутто зарплати становлять близько 30%, тому цифри будуть істотно відрізнятися.

З 2017-го року встановлено нові мінімальні рівні оплати праці в країні. При укладанні Umowa o prac? роботодавець не має права заплатити менше 2000 злотих брутто або 1459 нетто. Решта договору передбачають погодинну оплату. Вона дорівнює 13 z? брутто або 9,49 нетто.

Мінімальна зарплата в Польщі в 2017-м з 390 євро (1750 зл.) зросла до 2000. Передбачається і подальше її зростання, пов’язаний з швидким зростанням промисловості і нестачею робочих рук.

Зростання економіки провокує збільшення середньої зарплати. Зараз вона у більш ніж два рази перевищує мінімальну і становить 4329 злотих 71 гріш. Але протягом усього 2017-го року спостерігається постійне зростання цього значення. На початок 2018-го планується збільшення середньої заробітної плати на 10%.

Як відрізняється оплата праці по галузях і воеводствам

Це лише мінімальна зарплата в Польщі фіксована, середні значення в різних регіонах країни і галузях сильно відрізняються. Так, різноробочий без особливих навичок і знання мови може розраховувати на мінімальну оплату в 10 зл. у будь-якому регіоні. А професійний каменяр під Варшавою отримує близько 15-ти. Відмінності оплати праці по регіонах досить значні (в злотих):

  • На промислових підприємствах Мазовецького воєводства в середньому – 4952, а Вермино-мазурського – 3552.
  • У сфері послуг і торгівлі Поморського воєводства – 4346, а Підкарпатського – 3011 z?.
  • На підприємствах готельно-ресторанного бізнесу в Нижньосілезькому воєводстві – 3773, а в Опольському – 2414.
  • Зарплата в Польщі на будівництві в Мазовецькому воєводстві – 5206, а в Люблінському – 3212
  • У переробній промисловості від 5249 в Мазовецькому воєводстві і до 3459 в Вермино-Мазурському
  • На транспортних підприємствах від 3054 в Вермино-мазурському воєводстві, до 4619 – Поморському.

Дуже популярна у наших співвітчизників сфера логістики. Там оплата роботи також на гідному рівні. Зарплата в Польщі годину на складі як мінімум 10 злотих. Кваліфіковані робітники в будь-яких регіонах країни заробляють не менше 12-13.

Нюанси нарахування та можливі доплати

Тут існують різні методи визначення заробітної плати. Найпопулярніші – у годину і на акорд. Якщо з часовою оплатою все зрозуміло, то другий метод часто викликає питання. Простими словами – це відрядна оплата або «від виробітку». Визначити приблизні значення акорду не вийде, так як все залежить від галузі праці й кваліфікації працівника.

методы определения заработной платы

До 2017-го року працю у вихідні оплачувався вище, але тепер єдина ставка. Залишилася тільки доплата за нічну роботу – 20% від мінімальної годинної ставки зверх зарплати.

Існують тут і закони, що регулюють роботу на половину ставки. Цей вид зайнятості часто обирають студенти під час навчання або працюють люди як підробіток. У цьому випадку оплата проводиться по годинах або у вигляді половини від звичайної ставки – мінімум 1000 зл. брутто

В Польщі строго ставляться до порушень трудового законодавства. Тому роботодавця, який платити працівнику менше «мінімалки», карають штрафом від 1 до 30 тисяч злотих. Якщо ж на підприємстві виникає простий, не з вини працівника, йому відшкодовують збиток у сумі не нижче мінімальної ставки. Під захистом і випускники навчальних закладів – їм гарантований дохід не нижче хв. ставки в порівнянні з 80% до 2017-го року.

Скільки заробляють іноземці

Це питання хвилює найбільше. Яка реальна зарплата для українців у Польщі в 2017 році? Як отримувати більш високу оплату? Для цього треба бути затребуваним фахівцем. В таку категорію потрапляють представники технічних спеціальностей (розробники та інженери), які в місяць можу отримувати близько 1800 євро і більше. На гідну зарплату можуть розраховувати бухгалтера в Польщі.

Традиційно наші співвітчизники працюють в агропромисловому комплексі і в галузі домашніх послуг. Там оплата праці на рівні трохи вище мінімальної.

Для прикладу, в інших галузях:

  • зарплата автомеханіка в Польщі – від 2 євро за годину;
  • зарплата автослюсаря в Польщі – від 2,5 до 2,7 € за годину, а хорошого фахівця в польсько-норвезької компанії готові платити від 5 євро .

З-за великих відмінностей доходів у регіонах країни, українці вибирають найбільш «вигідні»:

  • Мазовецький – столичний район;
  • Поморське, де багато портів;
  • Шльонське з розвиненою гірничодобувною промисловістю.

Часто першим робочим місцем українці обирають магазини місцевих торговельних мереж. Хоча працювати там важко, власники приваблюють високими ставками та соцпакетом. Навіть без досвіду роботи касир отримує від 3000 зл. брутто. Це пов’язано з браком робочої сили, особливо у великих мережах Kaufland та Tesco. До 4000 в місяць заробляють продавці в мережі магазинів IKEA. Німецькі супермаркети Lidl пропонують ставку в 3300 злотих з перспективою зростання на 20-25% за два роки. Намагається наздоганяти лідерів і мережа Biedronka. У них касир заробляє від 2300, але при цьому отримує щомісячні бонуси.

супермаркеты Lidl предлагают ставку в 3300 злотых

Затребувані в Польщі та іноземні програмісти. Сьогодні українці працюють у Кракові – місцевої «кремнієве долині» з доходами від 2000 євро. Знайти роботу навіть починаючому IT-шнику буде легко з-за зростаючого дефіциту кадрів.

Польща – одна з найбільш перспективних напрямків для пошуку роботи українцям. Швидко розвивається економіка створює дефіцит кадрів, а власники підприємств і місцева влада прихильно ставляться до іноземців. Навіть не маючи затребуваною спеціальності, можна легко знайти роботу в Польщі на 3-4 тисячі злотих серед величезної кількості вакансій на сайті eurabota.ua.