Освіта в Естонії: можливості для українців

Естонія – процвітаюча країна з активно зростаючою економікою та ефективної державної системою. Прибалтійська республіка досягла вражаючих успіхів і здобула звання найбільш розвиненої країни зі складу колишнього СРСР.

Естонія є членом Європейського Союзу з 2004 року і давно адаптувалась до вимог співтовариства. Також країна вже встигла встановити нові стандарти якості державного управління – електронний бізнес, повсюдне поширення новітніх технологій і небачений рівень економічних свобод.

Освіта у Естонії дає безліч перспектив і відкриває двері в офіси найбільших роботодавців Європи. Естонські дипломи повсюдно визнаються в країнах ЄС і підвищують шанси на одержання престижної і високооплачуваної роботи.

Отримання освіти в Естонії порівняно не дорого. Курс в естонському університеті може обійтися дешевше, ніж рік навчання у якомусь престижному українському університеті.

Эстония фото

У цій статті ми розповімо, про систему вищої освіти для іноземців в Естонії, її особливості і розглянемо можливості на проходження навчання в країні для українців.

Освіта в Естонії: переваги для українців

Навчання в Естонії для українців дає можливість побудувати кар’єру в Європі. Диплом місцевого вузу визнається у всіх країнах Європи і котирується в Північній Америці і страху Азії. Таким чином, випускники місцевих Вузів мають найвищі шанси стати затребуваними і високооплачуваними фахівцями. Робота в Естонії також є прибутковою справою, однак після отримання освіти в університетах країни, зарплата кандидатів автоматично зростає в два рази і більше.

Однак, статус не єдине, що приходить до українських студентів. Набагато важливіший той досвід, що вони отримують в університетах однією з найбільш прогресивних країн континенту. Навчання в Естонії дає якісні знання, нові уміння і відкриває нові світоглядні обрії. В університетах країни викладають досвідчені фахівці, які є лідерами в багатьох галузях науки – інформаційних технологіях, програмуванні і багатьох інших.

Що з себе представляє система вищої освіти

На сьогоднішній день університети Естонії пропонують освіту англійською мовою. Дев’ять із двадцяти п’яти Вузів мають курси для іноземців. У країні працюють шість державних університетів і один приватний ВУЗ.

Також в країні вкрай розвинене професійне освіта – існують вісім державних установ по спеціалізації і два громадських. Бізнес в Естонії постійно розвивається і потребує нових кадрів, з-за чого система освіти в країні гнучка і постійно змінюється, щоб відповідати вимогам ринку праці.

У країні діє Болонська система освіти, що передбачає проходження студентом загальної системи кредитів.

Вища освіта у Естонії можна отримати через 3-4 роки. Саме стільки потрібно для здачі 180-240 кредитів. Ступінь магістра потребує витратити на навчання ще два роки і заробити ще 60-120 кредитів. Доктора наук доведеться «заробляти» ще 3-4 роки, що вимагає здати 180-190 кредитів. В Естонії, як і в Україні, найдовше навчаються медики і юристи. Студенти також проходять навчання, розділений на два семестри – літній та зимовий.

Як вчинити в естонський ВНЗ

Навчання в Естонії доступно за результатами вступної кампанії, покликаної визначити найбільш здібних абітурієнтів.

Від іноземних абітурієнтів потрібно наступне:

– атестат або диплом українського Вузу;

– знання естонської або англійської мови;

– складання додаткових іспитів;

– проходження співбесіди;

– мотиваційний лист (при необхідності);

– портфоліо (для архітекторів, дизайнерів).

Заявки в університети у Естонії необхідно подати до 1 травня. Інформацію про себе потрібно розмістити на офіційному державному сайті – estonia.dreamapply.com. Однак, для проходження навчання необхідно отримати візу в Естонію. Його оформляють у посольстві Естонії в Києві на підставі довідки про зарахування університет. Документ дійсний протягом одного року. По закінченню терміну – візу в Естонію доведеться продовжувати.

Вища освіта у Естонії російською мовою доступно в ряді окремих Вузів, однак воно не дає стільки ж перспектив, як навчання на естонському або англійською мовами.

«Ціна питання» та стипендіальні програми для іноземців

Навчання в Естонії здійснюється на комерційній та стипендіальної основі. Шанси отримати освіту безкоштовно мають виключно громадяни країни. Безкоштовна вища освіта у Естонії для іноземців – не можливо. Іноземні громадяни не можуть вчиться безкоштовно в університетах, проте завжди є шанс знайти безкоштовний освітній курс і підвищити свій професійний рівень.

Відзначимо, що ціни на навчання у ВУЗах часто обурюють іноземних студентів. До прикладу, вихідці з країн ЄС часто платять менше, ніж громадяни інших країн, зокрема, українці. Однак, це внутрішня політика країни або окремого Внз і шансів змінити ситуацію – ні.

Вища освіта у Естонії можна отримати за зниженою вартістю – отримавши грант на навчання. Сьогодні існують програми з надання коштів перспективним фахівцям. Також є шанс стати учасником стипендіальної програми – приватній чи міждержавної (Мзс або естонського уряду).

Внз Естонії – недорогі. Так, рік навчання в одному з місцевих університетів обійдеться дешевше, ніж престижні українські установи – Одеський університет імені Драгоманова, Харківська юридична академія, Київський університет ім. Т. Г. Шевченка або Києво-Могилянська академія. Курс навчання «стартує» від 1,5 тисяч євро за рік. Однак, майбутні юристи або лікарі, за традицією, платять набагато більше, – до 11 тисяч євро.

Університети Естонії

Освіта у Естонії для іноземців доступно в ряді університетів, з найпрестижнішими з яких ми розглянемо в цій статті.

Тартуский университет фото

Тартуський університет – найпрестижніший і старовинний в Естонії. Саме в ньому українці та інші іноземці воліють найчастіше отримувати освіту. ВУЗ був заснований в далекому 1632 році шведським королем Густавом Адольфом. Університет є центром цього невеликого містечка і є «студентською столицею» Прибалтики.

Саме він визнається найбільш статусним, а його курси – найпрестижнішими. Університет регулярно входить в рейтинг найбільш кращих Вузів світу. Тут навчаються понад 16 тисяч осіб, 1 тисяча з яких – українці.

Талліннський технічний університет також користується великою популярністю серед абітурієнтів. ВНЗ славиться своїми технічними фахівцями, які славляться по всьому світу. Зазначимо, що 40% всіх іноземних студентів навчаються саме в Таллінні.

ВНЗ надає можливість навчатися на англійській по всіх спеціальностях. Також студенти отримують можливість отримати грант або стипендію на програми бакалаврату чи магістратури.

Окремо варто зауважити, що вартість навчання тут досить висока – від 2500 до 3300 євро в рік.

Також варто звернути увагу на Талліннський університет, який надає кращі програми соціальних і гуманітарних наук.

В Естонії також навчаються безліч представників мистецтва, оскільки місцева Академія музики і театру є найкращою школою для майбутніх співаків, акторів і танцюристів.

Підіб’ємо підсумок

Поступити в університет і здобути освіту в Естонії можна. Сьогодні в країні доступні програми для кандидатів з грошима, а також для студентів, що претендують на програми підтримки.

Закінчивши естонська ВНЗ можна бути впевненим у працевлаштуванні в країнах ЄС, Північної Америки та Азії. Також отриманих знань буде достатньо для того, щоб відкрити свій бізнес і реалізуватися на батьківщині.