Національна віза в Польщу по Карті поляка: як заповнити анкету і які документи потрібні для відкриття польської візи типу D

Якщо ви цікавилися деталями процесу отримання Карти поляка (КП), то вже знаєте основні переваги, які дає цей документ. Якщо володієте інформацією поки не в повному обсязі, рекомендуємо ознайомитися з матеріалами цього розділу – в них ми описуємо різні нюанси, пов’язані з Картою поляка.

Ця стаття буде присвячена безпосередньо процесу отримання візи для власників Карти поляка з України. Також розглянемо кілька неочевидних плюсів для власників КП, про які мало хто говорить, не знаючи про їхнє існування.

ЗМІСТ

 

  1. Чи потрібно відкривати візу типу D, якщо є Карта поляка?
  2. Які права дає КП?
  3. Як отримати національну візу в Польщу по Карті поляка?
  4. На скільки дають нац. візу по КП?
  5. Сталий побит по Карті поляка
  6. Висновок

Національна віза Польщі

Чи потрібно відкривати візу типу D, якщо є Карта поляка?

Якщо хочете потрапити в Польщу, і в якості підстави вибираєте Карту поляка, то відкривати візу необхідно. КП дає масу преференцій, але не є безпосередньою підставою для в’їзду і перебування в країні.

При цьому Карта дозволяє відкрити національну візу на пільгових умовах (про це поговоримо нижче детальніше).

Більшість привілеїв, які дає Карта поляка, поширюються тільки на іноземців на території Польщі. Для інших країн ЄС, і тим більше держав, що не входять до Союзу, правила можуть відрізнятися.

Карта поляка

Які права дає КП?

Основні переваги, які дає КП заявлені у всіх джерелах. Наприклад сайти посольств РП, розташованих на територіях  України, дають приблизно однакову інформацію:

  • Отримання безкоштовної національної візи.
  • Можливість бізнес-діяльності на умовах рівних з громадянами Польщі.
  • Можна претендувати на безкоштовні форми навчання по КП, в т.ч. і з можливістю отримання стипендій.
  • Безкоштовна медична допомога при нещасному випадку в Польщі.
  • Імовірність отримання фінансувань від бюджетів різних рівнів на підтримку поляка за кордоном.
  • Можливість отримання карти сталого побиту (постійного перебування), а через рік – громадянства.
  • Пільгові програми для близьких родичів за програмою возз’єднання сім’ї.
  • Пільги на громадський транспорт і при відвідуванні музеїв в РП.
  • Подача документів без попереднього запису в ППВА.

Останній момент досить відносний. По-перше, він стосується тільки подачі документів через візові центри, тому що відвідування візових відділів в посольствах завжди тільки по запису. По-друге, в моменти пікових навантажень і ППВА можуть ввести попередню реєстрацію. Цю інформацію необхідно звіряти на сайтах посольств безпосередньо перед подачею.

Додаткові переваги для роботи

Тепер найцікавіше. Якщо перераховану вище інформацію знає практично кожен, тобто і деякі нюанси не настільки очевидні. Наприклад, якщо Ви задасте пряме запитання: чи можна працювати по Карті поляка, вам справедливо дадуть відповідь – ні!

Переваги для роботи

Дійсно, безпосередньо КП таких привілеїв не дає. Однак вона, як ми вже з’ясували, дає можливість отримання візи на пільгових умовах. А далі логіка така:

  • Українцям, для легального працевлаштування необхідно:
    • законно перебувати в РП;
    • мати документ про працевлаштування (освядчення або зезволення).
  • Віза, отримана по КП, дозволяє легальне перебування в країні.
  • Залишається отримати освядчення (робиться за тиждень, максимум – місяць) або Воєводське зезволення.

Два необхідних фактора збіглися – робота в Польщі і перебування стали законними. У чому сенс такої технології, якщо, маючи освядчення або зезволення, можна відкрити робочі візи по ним? У оперативності.

При отриманні візи по запрошенню на роботу, будуть перевірятися і роботодавець, і претендент, і надані документи, і безліч інших параметрів. Для деяких країн така віза обійдеться недешево. У той же час віза по КП робиться швидко, без зайвих перевірок і безкоштовно!

Потрібно тільки розуміти, що перебування буде законним весь термін такої візи, а працювати можна не більше терміну дозвільного документа. Наприклад, віза видана на рік, а освядчення – на півроку. Перебувати в Польщі можна 365 днів, працювати – тільки 180, в рамках зазначеного в заяві періоду.

Віза для роботи

Як отримати національну візу до Польщі по Карті поляка?

Далі розглянемо процес отримання візи по КП. В цілому він збігається з послідовністю подачі документів на будь-яку національну візу, але при цьому максимально спрощений.

Крок 1. Вибір місця подачі

Мабуть, це один з найбільш неоднозначних моментів. Справа в тому, що в деяких джерелах зустрічається дивне формулювання, що подавати документи можна лише в те консульство, яке раніше видавало претенденту Карту поляка.

Це не зовсім адекватна інформація. Посольства прямо вказують, що подача можлива:

  • У візовому відділі посольства.
  • У відповідних консульствах.
  • У спеціальних візових центрах – ППВА.

Більш того, подавати документи здобувач може і в іншій державі (громадянином якої він не є), якщо має вид на проживання або реєстрацію в ній.

Крок 2. Заповнення анкети

Заява-анкета заповнюється за тими ж правилами, що і для будь-якого іншого виду національної візи.

Зверніть увагу, що в п. 21 потрібно вибрати категорію «inny», в полі нижче вписати: «karta polaka».

Заповнення анкети

Крок 3. Визначаємо, які документи потрібні

Список документів так само схожий на будь-який для нац. візи, однак одна з переваг візи по  Карті поляка вимагає меншу кількість паперів. Щоб підкреслити цей плюс, розглянемо перелік в порівнянні з іншими, узагальненими для віз, які видаються на інших підставах:

 

ДокументДля інших візПо Карті поляка
Закордонний паспорттактак
Внутрішній паспорт
Заява-анкета
Фото (2 шт.)
Карта полякані
Страховкатак (як мінімум на перші дні або гарантія її відкриття в РП)ні
Консульський збірУкраїнці – 0 €. в той час як для

росіян – 60 €, білорусів – 20 €,

Підтвердження мети 

так

Наявність житла 

Так, при поїздках, не пов’язаних з отриманням прибутку (зарплати).

 

Необхідні кошти

Зворотний квиток

 

Очевидно, що кількість документів для візи по КП значно нижче, ніж в інших випадках. Не варто забувати, що співробітники консульства / посольства мають право додатково запросити будь-якій іншій документ.

Важливо і те, що національна віза в Польщу (і по КП в тому числі) дає можливість законного перебування в інших країнах Шенгену (в туристичних або шопінг цілях до 90 днів на півріччя). Однак звільнення від деяких підтвердженнь (кошти, житло і т.д.) в РП не звільняє від таких підтверджень в інших державах.

Крок 4. Вартість польської візи по Карті поляка

Ми вже неодноразово згадували про це, але варто окремо акцентувати увагу: віза по Карті поляка видається абсолютно безкоштовно! Що не виключає можливість оплати апеляцій у разі відмови у відкритті візи, посередників або замовлення додаткових не обов’язкових послуг (кур’єрська доставка, фото, копіювання і т.п.).

Ціна візи

Крок 5. Подача документів і очікування

Документи подаються обраним способом (посольство, консульство, ППВА). Якщо пакет прийнятий, далі все відбувається на загальних підставах: очікування, розгляд. У разі позитивного рішення – отримання паспорта з візою.

На скільки дають нац. візу по КП?

Це національна віза, тому і терміни збігаються: теоретично відкривати візу можна від трьох місяців (хоча практично це і безглуздо) і до 1 року (на більший термін нац. візу не дають).

Сталий побит по Карті поляка

Якщо в планах подальша легалізація в Польщі, то КП дає для цього цікавий інструмент. Володарі Карти поляка мають право претендувати на КСП (карту сталого побиту – дозвіл на постійне перебування), а через рік після отримання цього статусу – подавати на громадянство Польщі.

При цьому (в більшості випадків) процедура отримання КСП чисто формальна (хоч і не швидка) – нова співбесіда і перевірка коренів не відбувається.

Карта сталого побиту

Висновок

Отже, Карта поляка інструмент цікавий і багато в чому вигідний. Це давно не таємниця. Але тепер ви знайомі не тільки з технологією отримання візи по КП, але знаєте і невеликі секрети. Наприклад, як офіційно працювати по Карті поляка. До речі, це може бути актуально і для навчання – не буде потрібно підтверджувати факт зарахування, оплати та ін.