Пенсія в Польщі для українців

Польща – «другий будинок» для сотень тисяч українців. Наші співгромадяни десятиліттями переїжджають в сусідню країну, де заробляють, купують житло, легалізуються і створюють сім’ю. Природно, що українці, які тривалий час прожили в Польській Республіці мають право на отримання соціальної допомоги в цій країні.

Згідно з нормами чинного польського законодавства, легалізовані українці мають право на державну підтримку – соціальні виплати і пенсії. Так, репатріанти або носії карти поляка можуть отримати фінансові виплати в старості.

Пенсия в Польше фото

Однак, пенсія в Польщі для українців можлива якщо дотримувати ряд умов: працювати легально платити податки і оформити пакет документів, що підтверджують претензії на державну підтримку.

У цій статті ми розповімо про пенсійну систему Польщі, особливості та шанси українців отримати пенсію в цій країні.

Яка пенсія у Польщі?

В Польщі діє два види пенсійних нарахувань:

  1. Розподільна частина. Система схожа з чинною в Україні – солідарною пенсійною системою. Накопичення і розподіл коштів відбувається через Державний фонд соціального страхування. Відомство виплачує громадянам мінімальний вміст, а також займається формуванням і нарахуванням виплат легально працюючим в країні.
  1. Накопичувальна частина. Дана система схожа використовуваної в Західній Європі і США. Варіант передбачає надходження частини відрахувань від зайнятих громадян в спеціально організовані пенсійні фонди, які є легалізованими комерційними структурами, керуючими вкладеними в них засобами. Так, громадянин інвестує гроші у фонд і очікує отримання відсотків за вкладом, які і будуть формувати його майбутній пенсійний капітал. Пенсійні фонди у всіх великих банках, а також інших фінансових установах. Куди вкладеться, поляк визначається самостійно, так само як і те, на що витратити гроші.

Варто згадати і про третій спосіб – індивідуальний. Він передбачає накопичення грошей та їх витрату при необхідності. Саме цей спосіб українці найчастіше використовують не тільки в Польщі, але і на батьківщині. Відкладені гроші на старість часто стають джерелом основного доходу. Проте, особи що вибирають індивідуальний спосіб пенсійних накопичень беруть ризики, пов’язані з фінансовими операціями, також на себе.

Розмір пенсійних відрахувань

Для отримання пенсії в Польщі потрібно буде передавати значні суми від доходу. Українцям у Польщі доведеться віддавати 20% грошей в рахунок пенсійних коштів. В фонд майбутньої пенсії передається 19,5% від зарплати. З них 12% відправляється на рахунки Державного фонду соціального страхування, а 7,5% в один з відкритих фондів.

Яка мінімальна та середня пенсія в Польщі

Розміри пенсійних виплат зростають, так що опубліковані в статті дані можуть бути не зовсім точними. Однак, наші цифри дозволять скласти уявлення про те, скільки ж отримують польські пенсіонери.

Польские пенсионеры фото

Мінімальна пенсія в Польщі становить 1000 злотих. При цьому, на руки літня людина отримує не більше 853 злотих.

Зверніть увагу, що мінімалку в сусідній країні отримують близько 5% населення. Більшість поляків отримують виплати в 1500 злотих і вище.

Максимальна пенсія в Польщі на сьогодні складає понад 2500 злотих. Крім того, в країні також видають пенсії для тих хто втратив працездатність. Дана категорія громадян отримує на руки 750 злотих.

У Польщі регулярно підвищують пенсії, однак не набагато. За рік пенсіонерам додають від 2,5 % до 5% від нинішніх виплат.

Скільки потрібно пропрацювати в Польщі, щоб отримати пенсію?

Вихід на спокій в Польщі можливий після 67 років. Для отримання мінімальної пенсії полькам потрібно мати стаж роботи 20 років, а полякам – 25 років.

Дані норми діють і щодо українців. Однак, трудовий стаж, необхідний для отримання пенсії, підсумовується. Наприклад, 10 років стажу в Україні додається до 15 років роботи в Польщі, після чого загальний строк становить 25 років.

Зазначимо, що 25 років роботи не гарантує високі виплати. Часто польські власті не платять за роки роботи в Україні, із-за чого визначення загальної суми пенсії визначається адміністраціями окремого воєводства.

Як отримати пенсію в Польщі?

Оформленням пенсії займається Державний орган з соціального страхування (Zus).

Государственный орган по социальному страхованию в Польше

Для її оформлення треба звертатися в місцевий філіал, співробітники якого приймуть документи, засвідчує трудовий стаж. Також там потрібно заповнити стандартну анкету. Передавши документи, здобувачеві доведеться дочекатися підрахунку сум виплати та в разі незгоди з розміром пенсійного винагороди – подати апеляцію.

Важливо знати, що одночасно отримувати дві пенсії – в Україні і Польщі, – не вийде. Між країнами діє спеціальний договір, умови якого запобігають випадки пенсійного шахрайства. Заяву на отримання пенсії доведеться подавати в одній країні – за місцем проживання. При спробах обдурити пенсійні служби обох країн виникає небезпека виникнення проблем з державними органами.

Пенсія по інвалідності у Польщі: виплати для військових

Крім отримання пенсії по старості українці в Польщі також претендують на спеціальні виплати – по інвалідності, втрати працездатності і т. д. Також у Польщі нараховують спеціальні пенсії для колишніх військових. Уряд Польщі надає допомогу особам з повною або обмеженою інвалідністю. Українцям з повною недієздатністю платять більше 900 злотих, а з обмеженою – 750 злотих. Також пільговим категоріям громадян надають безкоштовний проїзд, знижки на медикаменти, субсидії і безкоштовне медичне обслуговування.

Традиційно, високі пенсії в Польщі отримують колишні військові. Більше отримують офіцери, військові прокурори та інші носії шевронів. Пенсія військовим нараховується після 15-річчя на службі. Претендувати на неї можуть чоловіки старше 55 років і жінки старші 50 років. Сума нарахувань оцінюється в 75% від окладу під час служби + пільги.

Пенсія в Польщі по карті поляка

Право на отримання пенсії у Польщі мають ті українці, які отримали карту поляка або ж були визнані репатріантами. Легалізовані мігранти отримують пенсію за підсумований стаж роботи у двох країнах, що є рішення Конституційного суду Польщі.

Питання підсумовування трудових років, проведених в обох країнах, вирішується в окремих воєводствах. Місцеві чиновники також визначають суму виплати. Відзначимо, що якщо вас не влаштовує рішення співробітників воєводства, то ви маєте право оскаржити його з допомогою місцевого юриста.

Як живуть пенсіонери в Польщі?

Життя в Польщі – не дорога. Пенсіонери в Польщі можуть забезпечити собі комфортне існування навіть за мінімальну пенсію, яку у країні мало, хто отримує.

Пенсионеры фото

Доходу в 1 тисячу злотих вистачить на приємну життя, оплату лікування та комунальних послуг, а також на розваги, включаючи подорожі.

Ціни в Польщі на їжу нижче, ніж в Україні. Послуги медиків надаються для пенсіонерів за зниженою ціною, що гарантує літнім людям комфортне життя і можливість продуктивно провести зрілі роки.

Зарплата в Польщі дозволяє нашим репатріантам відкласти гроші на старість і жити в упевненості, що роки без роботи стануть приємним і комфортним періодом в житті.

Робота в Польщі на легальних умовах є запорукою дотримання прав українця і дозволить йому забезпечити свою старість, за умови повної еміграції в сусідню країну.

Заробітки в Польщі зростають з року в рік, а умови переїзду для українців – прості. Українські мігранти можуть розраховувати на підтримку держави, високі пенсії і щасливу старість, не омраченную фінансовими проблемами і неможливістю підтримувати стан здоров’я.

Знайти роботу в Польщі завжди можна на відповідній сторінці нашого сайту.