У Литві зафіксовано значне зростання заробітних плат

Протягом 2019 року у більшості жителів Литви та інших країн Балтії заробітна плата стабільно збільшувалася.

Велике дослідження компанії Baltic Salary Survey, яке проводилося з травня 2018 по травень 2019 року, показало, що у 75 відсотків жителів Литви заробітна плата істотно зросла.

Протягом цього часу зростання базової зарплати, тобто тієї, яка вказується в договорі при прийомі співробітника на роботу, склало 7,4 відсотка.

Як зазначив консультант Baltic Salary Survey Повілас Блусюс, напружена ситуація на ринку праці, яка зумовлена зростаючим дефіцитом кваліфікованих кадрів у багатьох галузях економіки, мимоволі змушує роботодавців збільшувати зарплати працівникам. «Через велику конкуренцію роботодавці не тільки підвищують зарплату, але інвестують в додаткові системи мотивації працівників»,– підкреслив експерт.

Також значному зростанню заробітних плат в Литві багато в чому посприяла проведена урядом країни податкова реформа. Наприклад, у Клайпеді на сьогодні середня заробітна плата становить 1205 євро, а в Каунасі працівники в середньому отримують 1330 євро, традиційно найбільші зарплати у Вільнюсі – в середньому 1820 євро.

Згідно з результатами опитування, 97 відсотків компаній в Естонії і Литви в цьому році планують ще підвищувати зарплати на 5 відсотків, 91 відсоток латвійських компаній планують підвищення оплати праці на 4,5 відсотка. В ході опитування були проаналізовані дані про зарплати 200 тисяч жителів країн Балтії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Литві, починаючи з липня цього року, процедура працевлаштування іноземних працівників стала значно простішою.

Заробітні плати в Естонії в другому кварталі 2019 року збільшилися на 7,5 відсотка. У серпні середня зарплата-брутто становила 1419 євро на місяць.