ЄС продовжує економічні санкції проти Росії на півроку

Лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі одностайно вирішили у четвер продовжити економічні санкції проти Росії, введені в середині 2014 року, на наступні шість місяців.
Після введення обмежень ЄС послідовно продовжує їх. Їх скасування Співтовариство зробило залежним від повного виконання Мінських угод. Хоча крайній термін був встановлений на 31 грудня 2015 року, вони ще не були виконані.
На саміті в четвер канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон представили спільну доповідь іншим главам держав і урядів про здійснення Мінських угод в контексті продовження санкцій.
Російська анексія Криму в березні 2014 року і розпалювання Кремлем збройного конфлікту на сході України змусили західні держави накласти ряд дипломатичних, економічних, фінансових і кадрових санкцій на Росію і представників її влади.
Ці обмеження застосовуються до фінансового, енергетичного та оборонного секторів. Вони мають на увазі обмеження доступу до ринків капіталу ЄС для найбільших російських фінансових інститутів, енергетичних компаній і оборонної промисловості.
Крім того, введені обмеження на вивіз і ввезення зброї до Росії і з Росії. ЄС також обмежує доступ Москви до стратегічно цінних технологій і послуг, які можуть використовуватися для видобутку і переробки нафти.
У четвер перед самітом представники країн-членів ЄС також вирішили продовжити санкції у відповідь на анексію Криму і Севастополя Росією. Санкції були продовжені до 23 червня 2020 року.
За їх словами, громадяни та компанії ЄС не можуть, крім іншого, імпортувати товари з Криму і Севастополя в ЄС, інвестувати в Крим і Севастополь кошти, надавати там туристичні послуги і експортувати певні товари і технології компаніям в Криму.