Уряд Литви істотно спростив працевлаштування для іноземців

 

Процедура працевлаштування для іноземних працівників в Литві, починаючи з липня цього року, стає набагато простішою, ніж була до цього часу.

Ситуація, яка спостерігається останніми роками на ринку праці Литви, просто змусила суттєво спростити працевлаштування для громадян, які приїжджають до цієї країни Балтії із держав, що не входять до Євросоюзу, в тому числі України.

Тепер місцеві компанії, більшість з яких зацікавлені у працевлаштуванні іноземців, без особливих труднощів і бюрократичних зволікань зможуть наймати працівників з інших країн, які захочуть знайти для себе вакансію в Литві.

Що поміняється:

  • Роботодавці більше не повинні запитувати дозвіл у міграційної служби на працевлаштування іноземців.
  • Запрошення для працівників-іноземців оформляються безкоштовно, і їх кількість не обмежена. Процедури, пов’язані з підтвердженням запрошення, будуть автоматизовані.
  • Іноземний працівник зможе працевлаштуватися по довгостроковій робочій візі, яку можна отримати протягом місяця без оформлення посвідки на проживання.

Найбільш гострий дефіцит працівників у Литві зафіксовано в будівельному секторі економіки, сільському господарстві і готельному бізнесі.

Заробити в цій країні Балтії можна приблизно стільки, скільки і в сусідній Польщі – 3-3,5 доларів за годину. Однак експерти впевнені, що українці не будуть масово їхати на роботу до Литви, оскільки уряд сильно запізнився зі спрощенням трудового законодавства.

Багато українців вже чекають не дочекаються наступного року, коли в Німеччині почне діяти нове імміграційне законодавство, що дозволяє протягом 6-ти місяців шукати для себе роботу. А зробити це, судячи з усього буде не складно, з огляду на величезну потребу в робочій силі на німецькому ринку праці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що тепер литовці, які захочуть запросити в Литву громадян з інших країн, не потребують схвалення міграційної служби.

Згідно зі статистичними даними, найбільша іноземна громада в Литві – українці.