Відновлення економіки єврозони зіштовхнулося із проблемою Omicron

У грудні відновлення економіки єврозони сповільнилося, оскільки нова хвиля коронавірусу зупинила зростання в домінуючих галузях блоку. Про це повідомляє Reuters.

У зв’язку зі швидким розповсюдженням опції Omicron наприкінці минулого року уряди знову запровадили обмежувальні заходи. З цієї причини складовий PMI IHS Markit, який є добрим індикатором загальної економічної ситуації у зоні євро, впав до 53,3 у грудні з 55,4 у листопаді. Це найнижчий рівень із березня.

Однак індикатор залишається вищим за позначку 50 пунктів, що відокремлює зростання від скорочення.

«Остаточні складові індекси PMI за грудень підтверджують, що економіка єврозони завершила 2021 рік на слабкому рівні. Хоча наприкінці минулого року вона втратила динаміку, здавалося, що вона все ще зростає», – сказав Джек Аллен-Рейнольдс із Capital Economics.

Заходи боротьби з коронавірусом знизили активність у секторі послуг Німеччини, а побоювання з приводу варіанта Omicron затьмарили січневий прогноз, у той час, як зростання у Франції було трохи нижче базового рівня.

Минулого місяця Європейський центральний банк підвищив прогноз інфляції і тепер оцінює, що цього року вона досягне 3,2%, що набагато вище за цільовий показник у 2%.