OLAF конфіскувало тисячі літрів небезпечного дезинфікуючого засобу для рук, виробленого в Туреччині

Управління по боротьбі з шахрайством (OLAF) Європейського союзу заявило, що з початку пандемії коронавіруса було конфісковано близько 140 тисяч літрів небезпечного дезинфікуючого засобу для рук.

OLAF оголосило сьогодні, що продукт виробляється в Туреччині і містить небезпечну концентрацію метанолу – речовини, яка може викликати головні болі, затуманення зору і в деяких випадках приводити до сліпоти при використанні в дезінфікуючих засобах для рук.

У серпні OLAF розпочало операцію після того, як датська влада надала інформацію про вилучення 6000 літрів дезинфікуючого засобу для рук з Туреччини.

Управління по боротьбі з шахрайством передало цю інформацію 27 країнам-членам ЄС і виявило підозрілу доставку до Ірландії в кінці вересня. Вантаж був зупинений в Дубліні, і аналітики підтвердили, що був «неприйнятно високий рівень метанолу». Подальше розслідування виявило інші запаси того ж дезинфікуючого засобу, і друга його партія також була небезпечна.

Пізніше розслідування показало, що кілька компаній з ЄС замовили дезінфікуючий засіб для рук у одного і того ж турецького виробника, що діє під різними назвами.

“З початку пандемії OLAF активно бореться з незаконною продукцією, пов’язаної з COVID-19, такою, як підроблені або невідповідні захисні маски, експрес-тести і дезінфікуючі засоби для рук”,- сказав генеральний директор OLAF Віллі Італа. Ці кошти повинні захищати людей, а не шкодити їм.

На сьогоднішній день слідчі OLAF виявили понад 900 компаній, причетних до подібного шахрайства, і, за словами Італа, цей список продовжує зростати.