У Шотландії прихильники незалежності вже складають переважну більшість

“У Шотландії прихильники відділення від Сполученого Королівства вже складають явну більшість. Про це свідчать 16 послідовних опитувань, проведених з початку червня по початок грудня цього року”,- повідомляє BBC.

Перевага прихильників незалежності варіюється від 1 до 16 процентних пунктів, при цьому від 6 до 14 відсотків респондентів, як і раніше не мають ніякої позиції з цього питання.

У той же час підвищився рейтинг правлячої Шотландської національної партії, програмною метою якої є незалежність Шотландії. Зараз її підтримують 55% населення.

З тих пір, як відбувся референдум про Brexit, і шотландці, на відміну від жителів Англії і Уельсу, переважною більшістю проголосували проти виходу з ЄС, Шотландська національна партія на чолі з Ніколою Стерджен послідовно підтримує необхідність нового референдуму про незалежність. Однак до недавнього часу опитування громадської думки не давали прихильникам незалежності явних причин сподіватися на успіх.

Однак з пандемією COVID-19 ситуація змінилася. На думку британських оглядачів, ключову роль в цьому відіграє те, як шотландці сприймають медіа-образи лідерів Миколи Стерджен і Бориса Джонсона в їх боротьбі з коронавірусом – Стерджен значно більш рішуча і ефективна, ніж прем’єр-міністр Джонсон.

Населення Шотландії в десять разів менше, ніж в Англії, але захворюваність приблизно в 15 разів менше, а жертв COVID-19 приблизно в 13,5 разів менше.

При цьому посилюється фактор Brexit – напередодні Нового року завершиться процес виходу Великобританії з ЄС. Багато шотландці незадоволені тим, що Лондон змушує їх покинути союз проти їх волі.

Серед молодих шотландців у віці від 16 до 24 років 80% підтримують ідею відокремлення від Сполученого Королівства.