Поліція блокує центр Парижа, жовті жилети проти заборони на масові заходи через коронавирус

У суботу тисячі поліцейських заблокували центр Парижа, коли антиурядові демонстрації «жовтих жилетів» виступили проти заборони на масові мітинги, спрямовані на запобігання поширенню коронавируса, повідомляє Reuters.

У своєму телевізійному зверненні до нації в четвер президент Еммануель Макрон оголосив про закриття шкіл і закликав людей уникати тісних контактів через острах поширення вірусу, в результаті якого у Франції загинуло 79 осіб, а понад 3600 заразилися.

Міністр внутрішніх справ Крістоф Кастаннер заявив в п’ятницю, що всі заходи, на яких може збиратися більше 100 чоловік, були заборонені. Паризька поліція вже відхилила запити протестуючих на проведення демонстрації в громадських місцях в цю суботу, в тому числі і на Єлисейських полях, де майже рік тому відбулися запеклі зіткнення між силами безпеки і учасниками протесту.

«Суббота, день демонстрації. Деякі люди думають, що коронавірус не торкнеться їх і відмовляються підкорятися », – сказав поліцейський перед важко озброєним автомобілем, блокуючим дорогу, що веде до президентського палацу.

У суботу уряд видав офіційний указ, що забороняє всі другорядні події, але сотні демонстрантів, деякі з яких були в захисних масках, почали збиратися біля залізничної станції Монпарнас з гаслами проти Макрона.

У той час як протести стали набагато менше, гнів на уряд Макрона залишається. «Ми повинні були прийти … сказати Макрону, що ми все ще тут і що ми не приймемо його пенсійну реформу», – пояснив один пенсіонер.

Виборці почнуть вибирати мерів і майже півмільйона радників в неділю.

Макрон вирішив не припиняти вибори, незважаючи на побоювання з приводу вірусу, який спонукав уряд закрити школи і університети, призупинити великі спортивні заходи, обмежити громадський транспорт і закрити туристичні визначні пам’ятки.