Що міститься в нашій їжі: хімікати, бактерії і сміття

“Що їдять люди в сучасному суспільстві? Дезінфікуючі засоби в вершках і рибі, бактерії в м’ясному фарші, палички в спеціях – деякі перевірки показують дивовижні речі про склад продуктів”,- повідомляє Deutsche Welle.

“В ході перевірок вмісту харчових продуктів в Німеччині в 2019 році були виявлені різні порушення”, – повідомила Федеральна служба по захисту прав споживачів та безпеки харчових продуктів.

За даними інспекторів, в 41 з перевірених випадків в кондитерських і кафе апарати для збивання вершків не промивати водою після дезінфекції. «Існує небезпека, що в машині залишаються сліди дезинфікуючого засобу, які потім потрапляють до крему»,- сказав Майкл Кун з Організації захисту прав споживачів.

У філе пангасіуса також були виявлені залишки дезінфікуючих засобів: для обробки риби часто використовуються пристрої, які дезінфікують, а також воду, що містить дезінфікуючі засоби. “Врешті-решт, рибу слід промити великою кількістю води, щоб запобігти накопиченню залишків дезінфікуючого засобу”,- сказав Георг Шрайбер, керівник відділу безпеки харчових продуктів Федеральної служби захисту споживачів. Він закликав імпортерів посилити власний контроль і розміщувати на ринку лише безпечні продукти харчування.

Дезінфікуючі засоби містять, серед іншого, хлорат і хлорид бензалконію. Хлорат перешкоджає поглинанню йоду щитовидною залозою, то може викликати небажані проблеми зі здоров’ям у людей з функціональними порушеннями щитовидної залози. Бензалконію хлорид може викликати роздратування шлунково-кишкового тракту.

Також фахівці попереджають про сирий фарш. У 7% з 420 протестованих зразків була виявлена ​​бактерія Escherichia coli. В аналогічному дослідженні, проведеному десятьма роками раніше, тільки 0,8% проб були позитивними. Ці бактерії можуть викликати гостре запалення кишечника. «Дітям молодшого віку, літнім людям і людям з ослабленою імунною системою, а також вагітним жінкам краще взагалі не вживати сире м’ясо»,- сказав Фрідель Крамер, голова Федеральної служби захисту прав споживачів.

Також виявлені порушення при виробництві спецій. Оглянутий інспекторами орегано, хоч і не небезпечний, виявився не особливо апетитним – залишки оливкового листя були виявлені в 13% перевірених упаковок. Кожна п’ята упаковка містила частки інших рослин, в тому числі палички.

“Серед можливих причин підробки – підвищення цін на спеції”,- припускають в Службі захисту прав споживачів. А для того, щоб орегано пропонували за нижчими цінами, його «доповнюють» іншими частинками рослин.