Евакуація в штатах Джорджія і Південна Кароліна. Насувається ураган «Доріан»

Ураган «Доріан», один з найпотужніших в історії регіону, спустошив у неділю острови Великий Абак і Гранд-Багама. Незабаром він досягне Флориди. Влада Джорджії і Південної Кароліни розпорядилися про евакуацію узбережжя, яка почалася сьогодні опівдні.
Евакуація прибережної зони в обох штатах є обов’язковою. Часткову обов’язкову евакуацію вирішено також провести у Флориді.
«Доріан», який був кваліфікований як ураган 5 категорії , буде шаленіти над Багамами до вечора сьогоднішнього дня, потім «небезпека буде рухатися в бік Флориди»,- повідомив американський Національний Центр по контролю ураганів (НХК).
Метеорологи попереджають, що в цей час на острові пройдуть сильні дощі, узбережжя будуть руйнувати величезні хвилі, які зараз досягають у висоту від 5,5 м до 7 м, а сильні вітри можуть призвести до катастрофічними пошкоджень.
«Смертельний і жахливий» «Доріан» – це ураган, який «ставить нас перед випробуванням, з яким ми ніколи не стикалися раніше», – заявив глава уряду Багамських островів Хьюберт Мінніс в неділю в своєму телевізійному виступі.
«Сьогодні почалася вимушена евакуація не менше 830 тис. чоловік з восьми прибережних графств в штаті Південна Кароліна», – повідомив губернатор Генрі Макмастер.
Аналогічне рішення прийняв губернатор штату Джорджія – Брайан Кемп. Влада Флориди розповсюдила попередження, в якому закликають приймати запобіжні заходи і обіцяють можливість часткової евакуації жителів.
Національний Центр по контролю ураганів (НХК) оцінює, що «Доріан» може зрівнятися тільки з ураганом, що обрушився на цей регіон в День Праці в 1935 році. Він був найсильніший серед усіх катаклізмів, які обрушилися на США, з часу, коли проводяться вимірювання.
НХК не приховує, що ситуація катастрофічна. «Це найжорстокіший з ураганів в сучасній історії на північному заході Багамських островів. Ситуація дуже небезпечна»,- говорить директор НХК Кен Грем.
У неділю чотири округи Флориди оголосили евакуацію. Це стосується областей, в яких люди живуть в мобільних будинках, на кораблях і на території прибережних островів і територій, найбільш схильних до загрози бути накритими високими хвилями. В інших графствах цього штату евакуація є добровільною.
На імовірній траєкторії урагану «Доріан» знаходиться особняк Трампа «Мар-а-Лаго». Там також була проведена часткова евакуація.
Як ми вже писали, через наближення урагану президент США Дональд Трамп скасував в останній момент свій візит до Польщі на урочистості з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни. Замість нього до Варшави прибув віце-президент Майк Пенс.
Сьогодні Дональд Трамп закликав американців зберігати особливу обережність перед обличчям «дуже, дуже сильного» стихійного лиха.