Скандал з візитом Лаврова до Боснії

Про скандал, пов’язаний з візитом міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в Сараєво, повідомило бєлградське радіо B92.

Вчора двоє з трьох президентів Боснії і Герцеговини – мусульманин Шефіка Джаферовіч і хорват Желько Комсіч – відмовилися зустрітися з першим дипломатом Москви.

Існують дві версії мотиву балканських політиків. По-перше, в кабінеті, де Лаврова приймали представник сербів у вищому колективному органі управління Боснії і Герцеговини і президент автономної Республіки Сербської Мілорад Додік, не було символів єдиної держави.

Друга версія полягала в тому, що Лавров у розмові з Додіком звинуватив деякі країни регіону, члени Євросоюзу і НАТО, в спробі зірвати Дейтонскі угоди. Хоча міністр не сказав конкретно, швидше за все, це була Хорватія.

Пост в Твіттері російського дипломатичного штабу також сприяв скандалу. В офіційному повідомленні міністерства закордонних справ йдеться, що його керівник зустрічався з членами президентства Боснії і Герцеговини. На фото в соцмережі був присутній тільки Додік (обличчям до об’єктиву).

Дейтонскі угоди, підписані 14 грудня 1995, поклали край майже трирічної війни в Боснії і Герцеговині. Згідно з документом, держава була розділена на дві великі автономні частини: Республіка Сербська і Федерація Боснії і Герцеговини (раніше відома, як Мусульмансько-хорватська федерація). Прерогативи центрального уряду були визначені, як зовнішня політика і торгівля, а також транспортні зв’язки національного та міжнародного значення.

На підставі угоди президія Боснії і Герцеговини була заснована Сполученими Штатами. Термін повноважень цього органу – чотири роки. Він включає представників трьох найбільших етнічних груп (мусульман, сербів і хорватів). Кожен з них обирає свого представника, і три президенти змінюються кожні вісім місяців.