Чи можлива робота в Німеччині по польській робочій візі, а також чи можна працювати по воєводській візі і Карті Побиту?

Ми присвячуємо безліч матеріалів легальному працевлаштуванню іноземців в Польщі. Однак все частіше у читачів виникає питання: чи можна, маючи документи, що дозволяють роботу в РП, трудитися в інших країнах ЄС, зокрема, в Німеччині.

Давайте розберемо детально цей аспект перебування за кордоном, але, підкреслимо, мова піде саме про офіційну роботу – «криві схеми» розглядатися не будуть.

робота в Німеччині по польській візі

ЗМІСТ

1 Чи можна працювати в Німеччині по польській візі?

2 Процедура легалізації праці для українців

3 Скільки можна працювати офіційно?

3.1 За національною візою D 05

3.2 За Воєводською візою

3.3 Терміни відрядження по Карті побиту

4 Van der Elst Visa: що це таке?

5 Як отримати Ван Дер Елста візу? Покрокова інструкція

5.1 Хто видає?

5.2 Необхідні документи

5.3 Оплата візи

5.4 Терміни оформлення

6 Вакансія без візи Van der Elst і можливі наслідки

7 Як вибрати надійного посередника?

Чи можна працювати в Німеччині по польській візі?

Незважаючи на Шенгенську зону, будь-яка національна віза дає прямий дозвіл на працевлаштування тільки в країні, яка її видала. Так написано в законах, так зазначено в правилах і нормах. Здавалося б, на цьому можна ставити крапку, але глобалізація сьогодні зробила крок далеко вперед, і комерційні компанії давно вийшли за межі національних держав.

У таких міжнародних компаніях, що мають філії в Польщі та Німеччині або пов’язаних один з одним відповідними договорами і можливо офіційне працевлаштування.

При цьому строки такої роботи обмежені! Перевищення допустимих термінів є грубим порушенням закону і може призвести до депортації і довготривалої заборони на в’їзд в Шенгенську зону з будь-якими цілями.

Процедура легалізації праці для українців

В цілому послідовність кроків виглядає так:

  1. Працевлаштування в польську компанію, що має філію в Німеччині або договір з німецькою фірмою про надання послуг (або, як варіант, реєстрація своєї компанії і укладення договору з німцями).
  2. Отримання робочої / воєводської візи або Карти Побиту в РП.
  3. Оформлення роботодавцем відрядження до Німеччини.
  4. Реєстрація працівника в німецькому посольстві – отримання Van der Elst Visa (докладніше нижче).
  5. Робота в Німеччині.

Скільки можна працювати офіційно?

Термін такої роботи обмежений законом і становить три місяці на півріччя. Однак у власників Воєводської візи є можливість збільшити перебування в Німеччині вдвічі.

За національною візою D 05

За польською робочою візою можна працювати тільки три місяці. Через піврічне перебування інших варіантів не існує.

Будьте обережні з посередниками, що пропонують вакансії в Німеччині за даним типом візи на більш тривалі терміни. Без порушення закону така процедура неможлива!

Як отримати Ван Дер Елста визу

За Воєводською візою

Офіційно і за цим типом дозволу можна працювати на німецькій території тільки три місяці. Але у Воєводській візи відсутні будь-які коридори, тому законний і варіант продовження роботи.

Для цього працівник повинен покинути Німеччину не пізніше ніж через три місяці від початку робіт, отримати у польського роботодавця нові документи про відрядження, нову візу Ван Дер Елста і повернутися до Німеччини для продовження робіт.

Закон однозначно говорить, що для відрядження від польської фірми в Німеччину працівник повинен відпрацювати на підприємстві мінімум рік. Існує думка, що дані терміни ніхто не перевіряє і можна їхати через місяць.

Практика показує, що в більшості випадків це відповідає дійсності, однак, відповідальність при виявленні цього факту лежить і на роботодавцеві, і на працівнику.

Терміни відрядження по Карті Побиту

Карта Побиту дає можливість довгострокового перебування в Польщі. Процедура офіційного працевлаштування за нею аналогічна роботі по Воєводській візі.

Van der Elst Visa: що це таке?

Йдеться про візовий документ, який необхідний для роботи в одній з країн ЄС за робочою візою іншої країни того ж союзу, яка видана не громадянину будь-якої держави ЄС. Тобто Van der Elst Visa – це якраз те, що необхідно іноземцю, який має польську візу, для роботи в Німеччині.

Введена віза рішенням Європейського суду і отримала своє ім’я на честь бельгійського підприємця Ван Дер Елста, який ініціював цей судовий процес. Бізнесмен хотів отримати дозвіл для відправки на роботу до Франції зареєстрованих в Бельгії марокканських робітників, але рішення отримало статус нормативного акту для всіх іноземців.

Зверніть увагу, дане рішення суду визнається не всіма країнами ЄС! Якщо Німеччина дозволяє тимчасову роботу по Van der Elst Visa, то, наприклад, Італія відмовляє у видачі таких віз. Якщо поїздка планується не в Німеччину обов’язково уточнюйте можливість її отримання.

Як отримати Ван Дер Елста візу? Покрокова інструкція

Хто видає?

Видачею Van der Elst Visa займається консульський відділ Посольства Німеччини у Варшаві. Інші консульства Німеччини в РП ці візи не видають і консультування з подібних питань не проводять!

Як показує практика, якщо всі документи в порядку, отримання такої візи не є проблемою.

Необхідні документи

Щоб претендувати на даний тип візи в ФРН працівник повинен надати:

  • Заповнену анкету (в двох примірниках з підписами працівника) із зазначенням особистих даних, цілей поїздки та іншої інформації. Бланк можна взяти в консульстві ФРН або роздрукувати з їх сайту. Заповнюється німецькою.
  • Закордонний паспорт працівника, дійсний не менше 6 місяців.
  • Документи, які дозволяють перебування і трудову діяльність в Польщі. Термін дії документів не може бути менше запланованого терміну перебування за візою Ван Дер Елста.
  • Фото.
  • Трудовий договір з роботодавцем.
  • Договір між польським роботодавцем і німецькою компанією.
  • Заява від роботодавця,про те що він відправляє працівника у відрядження, із зазначенням фірми, місця, строків і короткого опису послуг, які надаватиме працівник в Німеччині.
  • Документи зі страхування працівника (A1 + карта EKUZ).

У деяких випадках можуть зажадати і інші документи.

Оплата візи

Вартість оформлення візи – 75 євро. Йдеться про збір, який бере консульство (посольство).

Якщо працівник вдається до послуг посередників, їх гонорар обмовляється окремо. Так само як окремо можуть бути оплачені інші послуги посольства: доставка, переклади тощо.

Звернення в консульство працівник здійснює особисто. Гроші не повертаються, незалежно від рішення по візі.

Терміни оформлення

Термін оформлення візи в середньому становить 2-3 тижні. У разі великого напливу заявок може бути продовжений.

Віза проставляється в закордонний паспорт, який і видається працівникові в консульському відділі.

Вакансія без візи van der Elst і можливі наслідки

Наявність даної візи необхідна. Будь-яка робота без її відкриття незаконна! Які наслідки за нелегальне працевлаштування?

Штраф (і з працівника, і з роботодавця), депортація, закриття фірми, заборона на в’їзд до 5 років в країни Шенгену.

Тому треба бути гранично уважними при співробітництві з різними посередниками і не відгукуватися на подібні вакансії. Часто під личиною таких фірм ховаються звичайні аферисти, що вивозять потенційних працівників за кордон і кидають їх там.

Як вибрати надійного посередника?

Якщо прийнято рішення звернутися до подібної фірмі, уважно вивчити такі параметри:

  1. Термін роботи: чим старше компанія, чим довше вона представлена на ринку, тим надійніше.
  2. Відгуки: краще дивитися їх не на сайті фірми, а на незалежних майданчиках, в соціальних мережах.
  3. Послідовність дій: тепер ви знаєте, як повинен виглядати весь процес. Якщо будуть пропонуватися інші, більш «прості» умови, не вірте.
  4. Договір: мова йде не про трудовий договір працівник-роботодавець, а про контракт з посередником на надані їм послуги.
  5. Спосіб оформлення документів: завірені копії, «мокрі» печатки і т.д.

Працювати в Німеччині по польській національній візі або Карті Побиту, яка видана на підставі працевлаштування цілком можливо. При цьому є велика кількість дрібних нюансів, які потрібно знати, щоб процес не вийшов з легального поля. Тепер вони відомі і вам!