13 злотих в годину це заробітна плата за яку українці, не хочуть працювати у Польщі

Українці, які працюють у Польщі, очікують на більше зарплати, і вже з травня цього року годинна оплата праці зросла на третину. Ці дані підтверджує заступник міністра сім’ї та праці Станіслав Швед. – Сьогодні ставка 13 злотих за годину не та сума, за яку згоден працювати працівник з України, – стверджує він.заместитель министра семьи и труда Станислав Швед

За словами заступника міністра Станіслава Шведа, українські громадяни майже не займають робочих місць на низьких ставках, як це було раніше. – Сьогодні ставка 13 злотих за годину в сільському господарстві часто неприйнятна для них. Вони знають, що за такі гроші вони можуть, наприклад, працювати в магазині або в іншому зручному місці, – підкреслив Швед в інтерв’ю РАР. На його думку, це показує, як змінилася ситуація на ринку праці.

В даний час практично у всіх воєводствах використовуються послуги працівників з України. В основному, вони працюють на простій роботі, яка не вимагають високої кваліфікації, – пояснив Швед.

У звіті Upper Job надала дослідження, що в травні працівники з України отримали 9 злотих за годину роботи, а в липні цей показник збільшився до 12 злотих. Це означає збільшення заробітку на 33 відсотка. У разі будівельників чистий погодинна ставка в травні становила 20 злотих, а в липні вона підскочила до 25 злотих, що збільшилася на чверть. Навіть штукатури можуть розраховувати на ще більш високі доходи. У період з травня по липень їх погодинна заробітна плата збільшилася з 25 злотих до 30 злотих.

З 2018 року наберуть чинності зміни, що стосуються найму іноземців, які передбачають введення плати за реєстрацію декларації про доручення роботи іноземцеві.

2018 рік буде перехідним періодом. Працівники як і раніше зможуть користуватися заяв, зареєстрованим в 2017 році, – сказав заступник міністра Швед. – Буде легше розширити співпрацю з іноземцями, якщо вони будуть працевлаштовані за трудовим договором.

В даний час заяви роботодавця про необхідність наймати іноземців безкоштовне. Сезонне дозвіл на роботу буде выдаватся на строк не більше дев’яти місяців у календарному році. Зміни в основному стосуються іноземців, які приїжджають на сезонні роботи із шести країн: Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії та України мають спрощене працевлаштування в Польщі.

Староста має сім робочих днів на поїдання заяви, якщо питання не потребує пояснення, і через 30 днів з моменту подачі заяви, заяви будуть реєструватися в старості, а комісія повинна покрити витрати на роботу співробітників місцевих органів влади і раціоналізувати кількість заявок, поданих роботодавцями. Дозволи на роботу, видані воєводами на строк до трьох років, будуть продовжувати існувати.

Будьте завжди в курсі подій, шукайте вакансії від прямих роботодавців у нас на сайті www.eurabota.ua почніть європейську життя вже сьогодні.