Бізнес в Німеччині: шляхи відкриття для іноземців

Німеччина – найбагатша країна Європи і один з локомотивів світової економіки. Кілька років бюджет федеративної республіки формується з профіцитом. Тобто, грошей в країні більше, ніж можете витратити.

Ситуація, що склалася, є разючою для абсолютної більшості решти світу і дарує безліч можливостей для тих, хто хоче відкрити бізнес у Німеччині.

Підприємництво в країні всіляко підтримується. Відкрити свій, нехай навіть невеликий бізнес – можливо. Розвитку вашої справи будуть сприяти, незважаючи на високі місцеві податки, які фінансують найвищі стандарти життя в Німеччині.

Бизнес фото

У цій статті ми розповімо про бізнес в Німеччині і опишемо основні шляхи налагодження власної справи в цій країні.

Стан бізнесу

Німеччина входить у ТОП-5 найуспішніших країн Європи. Держава є лідером у багатьох галузях економіки – інформаційні технології, важка промисловість, автомобілебудування, легка промисловість, суднобудування і багатьох інших.

Не дивлячись на успіх місцевої економіки, країна відчуває певний дефіцит іноземних інвестицій, з-за чого відкрити бізнес в Німеччині тепер легше. Так, уряд впровадив спеціальну програму залучення капіталовкладень, яка зробила процес оформлення підприємств іноземцями набагато легше, ніж раніше.

Бізнес імміграція в Німеччину завжди доступна ініціативним іноземцям, які готові вкладати свої гроші, час і досвід в розвиток своєї справи. Держава вимагає від закордонних резидентів сплачувати податки та не порушувати закон. Натомість федеральна влада не тільки не втручаються в бізнес, але і всіляко допомагають через різні програми стимуляції бізнесу та надання фінансової допомоги.

Для тих, хто хоче відкрити або купити бізнес в Німеччині важливо знати, що це допоможе оформлення виду на проживання, а також отримання ПМЖ. Також наявність власної справи в рази підвищує шанси на отримання громадянства ФРН.

Умови відкриття бізнесу в Німеччині для іноземців

Бізнес у Німеччині для іноземців доступний для широкого кола претендентів. До 2012 року відкрити свою справу в країні могли лише володарі, як мінімум, 250 тисяч євро. Також ініціатори своєї справи повинні були найняти не менше 5 німців.

Однак, сьогодні відкрити бізнес може будь-який законослухняний іноземець, що має правильно складений бізнес-план і отримав схвалення місцевої влади. Еміграція в Німеччину найчастіше буває успішною для претендентів-бізнесменів.

Бажаючим дізнатися детальніше про те, як розпочати бізнес в Німеччині, варто ознайомитись детально з графою No21 Закону Німеччини «Про резидентстве». Також описані основи здійснення економічної діяльності іноземцями та подальшої інтеграції в суспільство.

Законом підтверджено право іноземних резидентів отримати ВНЖ в Німеччині терміном на три роки, в разі успіху їх бізнесу на території країни.

Якщо справа буде процвітати і далі, то резидентам дозволяють отримати ПМЖ і громадянство ФРН.

Реєстрація фірми в Німеччині можлива при наступних умовах:

– економічна необхідність функціонування даного бізнесу в окремо взятому регіоні;

– позитивний вплив від існування бізнесу для економіки країни;

– наявність правильно складеного бізнес-плану;

– підтвердження фінансування проекту або наявність позикових коштів;

Схвалювати ідею започаткування бізнесу будуть німецькі чиновники. Місцева влада уважно вивчать представлений план, його біографію засновника та можливі ризики справи. Вигідний бізнес у Німеччині найлегше відкрити кандидатам, які володіють німецькою мовою і мають профільну освіту, бажано в місцевих ВУЗах.

Бізнес у Німеччині для іноземців: порядок оформлення

Підприємницька діяльність можлива на індивідуальних умовах. Наприклад, бізнес у Німеччині для українців доступний для таких категорій професій, як журналісти, співаки, моделі, художників,представників інших творчих або близько творчих категорій.

Малий бізнес в Німеччині найчастіше оформляють під виглядом товариства з обмеженою відповідальністю. Для такого підприємства знадобиться статутний капітал у 25 тисяч євро.

Зазначимо, що перед реєстрацією своєї справи і внеску в його фонд, необхідно уважно вивчити систему оподаткування окремо взятого німецького регіону і прорахувати ризики свого бізнесу.

Як почати бізнес в Германії

Послуги по реєстрації підприємства у ФРН надає торгово-промислова палата (надавані нею послуги безкоштовні).

Іноземному засновнику потрібно пройти через наступні процедури:

– зареєструвати назву підприємства в Торгово-промисловій палаті:

-відкрити рахунок у комерційному банку;

-скласти статут підприємства і нотаріально завірити його;

– зареєструвати статут в Торговому реєстрі суду за місцем установи;

– повідомити місцевий офіс управління у справах торгово-промислових підприємств про створення підприємства;

– укласти договір про обов’язкове соціальне страхування в офісі відповідного професійного обвинувачення;

– повідомити місцеве бюро праці про створення підприємства;

– зареєструвати найманих працівників у системі німецького соц.страхування;

– вислати всі документи та довідки, зазначені вище в місцевий офіс податкового управління ФРН

Купити готовий бізнес або заснувати свій

Бажаючим отримати ВНЖ в Німеччині через бізнес, слід вивчити два варіанта – придбання існуючого бізнесу або започаткування нового.

Для відкриття свого особистого справи необхідно докласти багато зусиль і витратити велику суму грошей. Потрібно проконсультуватися з юристами, бухгалтерами та звертатися до послуг фірм-посередників. Почати бізнес у Німеччині самостійно – вкрай проблематично. Також цей шлях вимагає витрати великої суми грошей – від 25 тисяч євро і вище.

Також можливо придбати готовий бізнес у Німеччині. Цей шлях простіше, але затратней. Купити річ у німецькій глибинці можна за 50 – 100 тисяч євро і вище.

Перед прийняттям рішення, радимо уважно вивчити всі «за» і «проти» і розрахувати свої ризики.

Вибір сфери діяльності

Для пошуку ідей для бізнесу варто керуватися наступними принципами;

– особистими уподобаннями;

– рівнем знань в галузі праці;

– досвід в обраній сфері;

– економічною доцільністю;

– наявністю попиту на товар або послугу.

Іноземці часто вибирають для відкриття власної справи сферу послуг, інформаційні технології, туризм, торгівлю, посередництво або ремісничу справу. Ідей для бізнесу – безліч. Вибір залежить від ваших можливостей, креативності та працездатності.

Податки на бізнес в Германії

При ведення свого бізнесу у Німеччині доведеться сплачувати податок на додану вартість (ПДВ) – 19% від вартості товару чи послуги. Також доведеться вносити прибутковий податок – 14% від загальної суми отриманих доходів.

Якщо ваш бізнес буде промисловим, то державі доведеться віддавати 7 до 15% доходів.

У ФРН також існує корпоративний податок, який сплачують всі засновники юридичних осіб . Він становить 15% від загального прибутку.

Бізнес-віза в Німеччину: способи отримання

При оформленні візи для здійснення бізнес-діяльності в Німеччині необхідні наступні документи:

– два фото формату 3,5 на 4,5;

– страховка;

– заповнена анкета;

– копії паспортів;

– запрошення від принтимающей сторони (при наявності);

– виписка від адміністрації торгового реєстру про заснування бізнесу;

– підтвердження з банку про відкриття банківського рахунка підприємства;

– копія документів на власність.

Переваги ведення бізнесу в ФРН

Зважившись придбати або заснувати свій бізнес у Німеччині, ви отримуєте наступні можливості;

– доступ до європейських кредитами;

– вільний вихід на європейських і світовий ринки;

– можливість отримання субсидій;

– стабільність курсу;

– свободу переміщення і здійснення бізнес-діяльності;

– можливість роботи в умовах високих стандартів німецького бізнес-клімату.

Бізнес або робота в Німеччині – шанс на благополуччя

У Німеччини є різні можливості для реалізації бізнес-ідей. Подолавши бюрократичні перепони при оформленні бізнесу, ви отримаєте можливість вільної підприємницької діяльності в умовах, що сприяють розвитку вашого бізнесу і вас як підприємця.

Якщо ви все ще не зважилися на початок власної справи за кордоном, то ми рекомендуємо вам придивитися до вакансіях з ФРН. Зарплата у Німеччині – одна з найвищих в Європі і дозволить протягом короткого терміну заробити суму, необхідну для початку своєї справи. Знайти роботу в Німеччині завжди можна на відповідній сторінці нашого сайту.