Життя українських емігрантів в Америці

США, Великобританія, Німеччина, Норвегія – про цих багатих країнах мріють тисячі працівників зі всього світу. А як там влаштувати своє життя? Ми розповімо про досвід українських емігрантів і секрети успішного життя за межами нашої країни.

Починаємо з США – країни, яку називають світом нових можливостей.

США фото

У Сполучених Штатах Америки український емігрант отримує додатковий плюс, якщо відразу володіє англійською мовою. У такому разі йому набагато легше інтегруватися в суспільство американців, знайти гідне житло, і, що найважливіше, гідно заробляти.

В цьому переконався і 27-річний Віталій Булат. Хлопець живе в США вже сім років, перебрався туди на постійне проживання, коли йому було 20.

«До працевлаштування мігрантів американці ставляться з обережністю, тому що не знають, чого чекати від іноземця. Краще, коли роботодавець отримує хороші рекомендації на мігранта від своїх знайомих, – розповідає Віталій. – Самостійно знайти роботу в США українцю не так вже й просто. Хоча, якщо людина добре володіє англійською, може випробувати удачу: у газетах, журналах, інтернеті є безліч оголошень про роботу. Зарплату в Америці платять не щомісяця, а щотижня. Втім, свої перші гроші людина отримує тільки після двох тижнів роботи».

Заробляють в Америці по-різному, в залежності від спеціальності і навичок. Наприклад, учитель у школі отримує в рік близько 70-80 тисяч доларів, лікар – 120, водій автобуса – 60. У Нью-Йорку офіційна мінімальна заробітна плата – 7,25 долара на годину, у Філадельфії – 7,85 долара. Тобто за тиждень людина має приблизно 300 доларів заробітку, в місяць – мінімум 1200.

Треба врахувати, що ця сума буде оподаткуванню: в різних штатах вона сягає від 15 до 19 відсотків. Тобто в підсумку на руки людина отримує мізерну зарплату. Такий дохід мають чорнороби, офіціанти в фастфудах, продавці у вуличних кіосках…

«Щоб жити в США з дахом над головою, потрібно заробляти в місяць мінімум 1500 доларів.

Так, найдешевша кімната в благенькій квартирі в не дуже благополучному районі Нью-Йорка коштує 450 доларів на місяць, – пояснює Віталій. – А ще комунальні послуги – десь 120 доларів. Їжа, якщо дуже економити, обійдеться у 200 доларів. Найдешевші послуги телефонних компаній – 40 доларів на місяць. А ще транспорт, побутова хімія, пральня… Обов’язкова річна страховка – приблизно 550 доларів в рік. В результаті відкласти не вдається ні цента».

Із-за маленької зарплати придбати нові меблі мігрантам не вдається. Але і з порожньою кімнатою для проживання вони не залишаються.

«На меблі та побутову техніку витрачатися не доводиться: їх можна забрати в спеціальних місцях, куди їх приносять американці, – ділиться хитрощами хлопець. – Наприклад, у Нью-Йорку кожного четверга американці викидають меблі, побутову техніку… І там можна знайти цілком справні речі: їх викидають не тому, що вони не працюють. Просто багаті люди вирішили оновити інтер’єр будинку або офісу. Більшість мігрантів забирають ці речі собі, поки не запрацюють на нові».

З харчуванням теж проблем немає, так як ціни на їжу дійсно смішні. Всього за 2 долара США можна повноцінно пообідати. І не чим-небудь, а куркою гриль! Її ціна настільки доступна, що мігранти, які тільки приїжджають в Штати, тільки так і харчуються. Курка гриль, хліб, вода – так снідають, обідають і вечеряють.

Втім, якщо все ж фортуна українському мігрантові в Америці не посміхається, від голоду чи холоду він точно не помре.

«Навіть якщо українець приїде в США без жодного долара в кишені, йому дадуть поїсти і місце для ночівлі безкоштовно, – зазначає хлопець. –

США фото

В Америці є спеціальні притулки для людей, які в даний момент не мають житла. Тут тебе нагодують супом, кашею, дадуть гарячий чай, виділять місце для ночівлі. Двері таких притулків відкриті для всіх цілодобово. Втім, наскільки мені відомо, українські мігранти не дуже часто звертаються в такі місця: гонор не дозволяє. Краще будуть багато працювати, але мати своє житло».

Цікаво, що навіть бідний мігрант може дозволити собі придбати в Америці автомобіль! Наприклад, старенький Ford можна купити всього за 300 доларів. Автомобіль не буде «літати» американськими дорогами, але й пішки ходити не треба буде. До речі, паливо в Штатах дуже дешеве: приблизно 55-60 центів за літр.

Через таку небагате життя, за розповідями хлопця, проходять майже всі мігранти. Протягом перших декількох місяців доводиться виживати, а не жити. Втім, якщо наполегливо працювати, то з кожним днем стає все легше і легше: зарплата зросте, з’явиться гарна квартира, авто, безліч знайомих…

«Гідне життя з усіма привілеями в Америці коштує приблизно 5000 доларів на місяць. З таким прибутком можна дозволити собі і модно одягатися, їздити на машині, і відпочивати в ресторанах, клубах, на курортах, а вдома їсти різноманітні делікатеси, – каже Віталій. – Головне – кожен день працювати над своїм англійською мовою, дотримуватися законів і поважати культуру американців. В ідеалі, коли приїжджаєш в США на проживання, потрібно мати з собою в кишені хоча б кілька сотень доларів – для старту».

Звичайно, це враження лише однієї людини, тому вони не претендують на абсолютну об’єктивність.