Як українцям отримати вид на проживання в Німеччині

Вид на проживання в Німеччині дає іммігрантів з різних країн масу переваг. Людей приваблює можливість вільного пересування по ЄС, висока оплата праці та рівень життя, гарантовані соціальні пільги.

Германия фото

Зі статті дізнаєтеся, як українцям отримати тимчасовий і постійний вид на проживання в Німеччині, які документи потрібні, скільки часу знадобитися, наскільки великі витрати на оформлення.

Переваги дозволу на довгострокове проживання

Тимчасовий вид на проживання дозволяє перебувати в країні довше, ніж 90 днів на півроку. Оформляють на рік, але фактично мігрант отримує безстроковий вид на проживання в Федеративній Республіці Німеччина. Щорічно дозвіл можна продовжити.

Володарі статусу можуть:

  • вільно переміщатися по території держав Єврозони і перебувати в них 90 днів протягом шести місяців;
  • запрошувати членів сім’ї;
  • отримувати освіту у ВУЗах Німеччини;
  • працювати, якщо віза видана на підставі трудового контракту;
  • реєструвати і розвивати бізнес;
  • відкривати рахунки та отримувати кредити в банках;
  • отримувати медичну допомогу на рівні з місцевими жителями умовах;
  • через п’ять років можна подати заявку на отримання права на постійне перебування, а потім і громадянство в Німеччині.

Вид на проживання або тимчасове дозвіл на проживання в Німеччині не передбачає можливості тривалого перебування (більше 90 днів на півроку) в іншій державі ЄС.

Типи дозволів

Дозволу на довготривале проживання поділяються на два типи: тимчасові і постійні. ВНП в Німеччині — мають річний термін дії. За наявності підстави можуть бути продовжені на місці.

Після п’яти (в деяких випадках трьох років) проживання подають прохання про надання ПМП. Володарі мають майже рівні права з громадянами ФРН, але брати участь у виборах не можуть.

Підстави для отримання ВНЖ в Німеччині

Мігранту, який прибув в ФРН з короткострокової Шенгенської візи, не дозволять довготривале проживання. Необхідно перетнути кордон за Довгострокової Національної візи і мати вагоме обґрунтування мети візиту.

Підставою може бути:

  1. Робота в Німеччині на запрошення, отриманого від німецького бізнесмена або компанії і підписаного трудового контракту.

Фахівці дефіцитних професій можуть оформити робочу візу на підставі Блакитної карти Єврозони.

Голубая карта

Умовою для отримання запрошення від німецької фірми на посаду з зарплатою вище законодавчо встановленого рівня. Для 2018 року мінімальний річний дохід 52 000 євро, для IT-фахівців і медиків 41 000 євро. Блакитну Карту видають на чотири роки, після трьох років роботи подають прохання на отримання права постійного перебування. Якщо іноземець знає німецьку мову через два роки. У виняткових випадках професіоналам присвоюють статус відразу ж після приїзду.

  1. Зарахування на навчання — підстава для відкриття студентської візи, на підставі якої отримують ВНП в Німеччині.

На банківському рахунку студента повинно бути вісім тисяч євро для проживання протягом року. Учням дозволено підробляти в період навчання 20 годин в тиждень. Випускникам продовжують дозвіл на проживання на півтора року, щоб дати можливість знайти вільні вакансії і працевлаштуватися.

  1. Реєстрація власного бізнесу в Німеччині — дозволяє відкрити бізнес візу. Необхідно підтвердити наявність фінансів на старт і розвиток фірми, бажано мати профільну освіту.
  2. Возз’єднання сім’ї підстава для запрошення в ФРН бабусь і дідусів, подружжя та неповнолітніх дітей. Повнолітні члени сім’ї (крім пенсіонерів) повинні володіти німецькою мовою на базовому рівні В1. Запрошуючий іноземець зобов’язаний підтвердити здатність утримувати сім’ю і оплачувати оренду житла.

Уклали шлюб з громадянами ФРН або особами мають право на тимчасове проживання подають прохання на отримання виду на проживання в Німеччині, при возз’єднанні сім’ї через два роки.

  1. Народжені в колишньому СРСР особи єврейської національності (документально підтверджують, що бабуся, дідусь або батьки були євреями) з березня 2015 року оформляють ВНП за спрощеною схемою у Німеччині.
  2. Особи змушені покинути держави походження з причини загрози життю оформляють статус біженця і на його підставі отримують дозвіл на проживання.
  3. Вид на проживання в Німеччині для громадян України, нададуть мають німецьке походження (підтверджують документально) особам, які володіють німецькою мовою на рівні В1 і знайомим з німецькою культурою.

Вид на проживання в Німеччині можна отримати при купівлі нерухомості, але власне житло вагомий аргумент при розгляді заявки.

Алгоритм отримання

Приїхав з Національної візи іноземець, подає заявку та пакет документів місцеве відділення Імміграційного Відомства. Документи на ВНП в Німеччині часто готують разом з пакетом паперів на візу. Співробітники Консульства відправлять інформацію в Імміграційне Відомство ФРН. Рішення приймають протягом 60 днів.

Після прибуття іноземець подає заявку на присвоєння статусу. Всі кому відкрили Національну візу, отримають ВНП. Замовляють підтверджує статус пластикову карту, яка є посвідченням особи. Як правило, карта готова через сім днів містить фото біометричні дані, адреса реєстрації.

Термін дії дозволу на довгострокове проживання один рік. Після закінчення дії можна продовжити.

Пакет документів

Для отримання дозволу на перебування подають:
  1. Завірену нотаріально копію закордонного паспорта з дійсної Національною візою.
  2. Копію візи.
  3. Заповнений бланк заявки.
  4. Два фото 45 х 35 мм
  5. Медичну Страховку покриття 30 000 €.
  6. Довідку про несудимість.
  7. Отриману в ФРН довідку про стан здоров’я.
  8. Договір оренди житла.
  9. Доказ фінансової спроможності. Сума річного доходу більше восьми тисяч євро.

Підтвердженням служить:

  • довідка з зазначенням заробітної плати;
  • копія трудового контракту;
  • виписка з банківського рахунку.
  1. Підтвердження підстави для відкриття Національної візи:
  • договір з роботодавцем;
  • довідка про зарахування в навчальний заклад;
  • свідоцтво про шлюб
  • і т. п.

Можуть запросити додаткову інформацію, наприклад, диплом про вищу освіту.

Витрати на оформлення

Ціна розгляду документів при оформленні виду на проживання 110 євро. Вартість щорічного продовження 80 євро. Варто врахувати і додаткові витрати на переклад документів, нотаріальне завірення і т. п.

Причини відмови

Не дозволять проживання, якщо:

  • іноземець приїхав по Шенгенській візі;
  • не переконливо обґрунтована мета візиту;
  • бланк заявки заповнено з помилками;
  • володіння німецькою мовою не достатня (для членів сім’ї);
  • проблеми із законом на території України і ЄС;
  • надав неправдиві відомості.
  • і т. п.

Дозвіл анулюють, якщо іноземець більше шести місяців поспіль був за межами ФРН. Отримав статус на підставі трудового контракту і втратив роботу або на підставі зарахування на навчання, але відрахований за погану успішність.

Підіб’ємо підсумки

Українцям нелегко отримати дозвіл на тривале перебування в ФРН, але набуття цього статусу можливо при дотриманні декількох вимог.

Простіше оформити статус ВНЖ в Німеччині мають німецькі та єврейські коріння українців, підприємців, що відкрили корисний для розвитку економіки бізнес, студентів, представників дефіцитних професій. Володарі статусу можуть запросити в ФРН сім’ю.

Після п’яти років постійного проживання (необхідно перебувати в країні більше 183 днів на рік) дозволено подавати заявку на ПМЖ, а через п’ять років і громадянство.