Імміграція в Німеччину для українців

Українці вважають імміграцію в Німеччину досить перспективною для професійного зростання, отримання визнаного в Європі та багатьох країнах світу освіти, розвитку бізнесу та інших сфер життя.

Інформація в статті познайомить з найпоширенішими способами отримання дозволу на тривалий легальне проживання у Федеративній Республіці Німеччина (ФРН). Дізнаєтеся, як легально іммігрувати в Німеччину.

Германия фото

У чому привабливість еміграції в Німеччину з України

Економіка ФРН активно розвивається і займає лідируючі світові позиції за темпами приросту ВВП. Входить в п’ятірку країн з високим рівнем життя, гідною оплатою праці місцевих жителів і мігрантів, гарантією соціальної захищеності. Забезпечені хороші умови для роботи, професійного росту, самореалізації, розвитку творчих здібностей, будівництва кар’єри і власного бізнесу.

Етапи імміграції

Бажаючим на тривалий час (понад 90 днів на півроку) оселитися у ФРН необхідно пройти кілька складних етапів.

  1. Знайти підставу для отримання національної візи категорія D (варіанти розглянемо нижче).
  2. Зібрати документи і відкрити Довгострокову візу.
  3. Після прибуття оформити тимчасовий вид на проживання — ВНП в Німеччині на рік з правом щорічного продовження.
  4. Після п’яти років перебування у статусі ВНП оформити Постійне проживання (ПМП). Для отримання статусу належить підтвердити наявність доходу і здати іспит з німецької мови.
  5. Через 5 років можна подати прохання на отримання громадянства.

Підстави для отримання національної візи

Довгострокова віза може бути відкрита з метою або на підставі:

  1. Трудової імміграції в Німеччину на запрошення на роботу в Німеччині, від фізичної особи або німецької фірми. Умови співпраці детально прописують в трудовому контракті.

Увагу.

Іноземець зможе зайняти тільки ті посади, на які не знайшлося охочих серед німців або громадян ЄС.

Трудовой договор фото

Підписаний Трудовий контракт є підставою для Робочої візи і ВНП. Представники дефіцитних професій можуть отримати візу за спеціальною програмою — для власників Блакитної карти. Отримати можуть особи, запрошені на роботу у великі компанії. Закріплена в Трудовому договорі зарплата в Німеччині повинна перевищувати 52 тис. євро в рік.

Виданої карткою можна користуватися чотири роки. Статус ПМЖ можуть привласнити через три роки. Володіє німецькою мовою через два роки.

  1. Бізнес імміграції в Німеччину. Свідоцтво, що підтверджує реєстрацію власного бізнесу підстава для відкриття Бізнес візи та оформлення Посвідки на проживання. Фахівці радять уважно вивчити законодавство Німеччини і оформити для початку тимчасову резиденцію.

Бізнес в Німеччині повинен бути:

  • вигідним;
  • мати високорентабельний бізнес план;
  • для розвитку можуть бути використані тільки особисті кошти.

Законодавством передбачено переведення у ФРН діючого бізнесу.

Можливо:

  • створення філій і дочірніх фірм;
  • повний або частковий переклад діяльності з країни у країну;
  • перенесення реєстраційної документації і активів.

Консультації по оформленню документації легко отримати юрисконсультів та чиновників держструктур.

  1. Імміграції в Німеччину через інвестиції 500 тисяч євро (перший внесок) в проект, що реалізовується на території країни, за умови створення п’яти робочих місць.
  1. Імміграції в Німеччину через отримання освіти. Навчання в коледжі, Вузі, на одне або дворічних курсах підстава для відкриття Студентської візи і Посвідки на проживання. Студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах Німеччини дозволено працювати 120 днів у році.

Обучение фото

Увагу.

Володарі отриманої в Україні ступеня бакалавра можуть продовжити освіту в Німеччині.

  1. Імміграції в Німеччину через шлюб з громадянином ФРН або особами мають право на тимчасове або постійне проживання (крім біженців) дозволяє відкрити візу для возз’єднання сім’ї. Передбачає можливість працевлаштування та присвоєння статусу ВНЖ на рік з правом щорічного продовження протягом трьох років. ПМП можна отримати після трьох років перебування у шлюбі, два з яких були прожиті у ФРН.
Бажано володіти німецькою мовою на рівні А1.
  1. Документально підтвердженого німецького єврейського походження.

Наприклад, свідоцтво про народження дідуся чи бабусі, в якому вказана національність німець або єврей є підставою для відкриття візи з правом роботи та оформлення ВНЖ. Підтверджене сертифікатом знання мови на рівні А1 обов’язково.

Імміграція в Німеччину по єврейській лінії — можлива для що мають єврейське коріння осіб і членів сім’ї. Передбачає отримання громадянства (з обов’язковою відмовою від колишнього підданства) через шість років. Для людей з німецькими коренями передбачено присвоєння громадянства Німеччини відразу після приїзду з можливістю зберегти підданство країни походження. Для дітей і дружини (якщо у них немає німецьких коренів) на три роки ВНП, потім право на Постійне перебування, через якийсь (потрібне уточнення для конкретного випадку) час громадянство.

  1. Біженці та особи, які отримали притулок на підставі доведених утисків можуть отримати ВНЖ.

Увагу

Міграційна служба ФРН не виділяє в окремі категорії обмеження в правах. Отже отримати захист та іммігрувати можна довівши відсутність свободи слова в рідній країні і наявність загрози здоров’ю і життю за спроби висловити особисту думку.

Для отримання статусу необхідно прибути у ФРН легально, обов’язково прямим рейсом і подати прохання в спеціальний орган у справах репресованих про надання статусу політичного біженця або попросити притулок.

Отримати статус можна і в країні походження, звернувшись у Консульство. У Цьому випадку переїжджати в Німеччину до отримання рішення по вашій справі не можна. Якщо отримали відмову в наданні притулку в ФРН, не вдасться отримати дозвіл в Норвегії, Ісландії та Швейцарії.

  1. Імміграції в Німеччину через Червоний Хрест або участь в інших соціальних програмах.

Список документів для оформлення Довгострокової візи і Посвідки на проживання дізнайтесь на сайті Посольства Німеччини в Україні.

Увагу

Законом не передбачена імміграція на територію Німеччини через купівлю нерухомості. Автоматично власник не отримує права на тривале (понад 90 днів на півроку) перебування, але збільшить шанси на оформлення спеціального дозволу — мультивізи для багаторазового відвідування країни.

У законодавстві Німеччини немає програм легалізації осіб прибули в країну незаконно. Якщо проникнення буде виявлено, іноземця депортують і назавжди закриють можливість відвідування території ЄС.

Переваги і недоліки імміграції у ФРН

Плюси:
  1. Зручне розташування за кілька годин можна відвідати інші європейські держави.
  2. Динамічний розвиток економіки, високий рівень життя і доступні для легально прибулих іноземців соціальні гарантії.
  3. Відмінно розвинена інфраструктура.
  4. Адміністративні та держструктури працюють у повній відповідності із законодавчо прийнятими нормами.
Мінуси:
  1. У благополучні країни складно іммігрувати, необхідний для отримання громадянства термін ВНЖ І ПМЖ дуже тривала близько десяти років.
  2. Трудова еміграція ускладнена високою конкуренцією на ринку праці. Іноземець може отримати тільки не зайняті громадянами ЄС вакансії, але труднощі не скорочують число бажаючих, імміграція в Німеччину з України у 2017 році була на 4% нижче, ніж у першому півріччі 2018 року.
  3. Комунальні платежі та ціна продуктів харчування висока.
  4. Емігрувати, оформити статус ПМЖ і отримати громадянство без іспитів на знання німецької мови та особливостей німецької культури неможливо.

Підіб’ємо підсумки

Імміграція в Німеччину з України складна процедура, але отримання громадянства в перспективі цілком можливо.

Потрібна ретельна підготовка документації, обґрунтування мети візиту, оволодіння німецькою мовою, вивчення традицій, законів і бажання працювати і дотримуватися загальноприйнятих правил.