«Режим Україна»: темні сторони чеського бізнесу.

Завдяки програмі Режим Україна – Чехія стала іншою країною після Польщі, яка радо приймає на роботу українців. Але, на жаль, більше 13 % українців не потрапляють на роботу, яку їм обіцяють при виїзді з України.

Ірена Бартоньова віце-президент біржі праці в Чехії, каже, що більше ніж 13% працівників з України не працюють у тих роботодавців, що роблять їм документи на виїзд, за програмою “Режим Україна”. Причина не в тому, що працівники або роботодавці відмовляються від співпраці, причина в тому, що багато працівників навіть не потрапляють до свого роботодавця, завдяки посередникам.

программа Режим Украина

Схема така, роботодавець шукає працівника, звертаючись до агентства праці або до посередників, які в свою чергу шукають працівників на Україні. Коли працівник знайдений – роботодавець робить документи для виїзду на роботу. Після приїзду до Чехії українських працівників часто зустрічає не прямий роботодавець, а людина з агенції праці або посередник. Під чітким керівництвом рекрутера все змінюється, робота, на яку їхав працівник або зайнята, або малооплачувана, натомість пропонується робота на іншого роботодавця з вищою заробітною платою чи кращими умовами. Таким чином, багато працівники погоджуються на таку схему роботи, і йдуть на поводі у посередника, не розуміючи, що тим самим наштовхують себе на неприємності.

Чеські фірми посередники «оголосили торги» серед роботодавців, хто погодиться заплатити більше за співробітника. Коли працівник приїжджає до Чехії, посередники роблять аукціон, хто з працедавців більше заплатить за працівника, там він і буде працювати.

Ірена Бартоньова повідомляє, що якщо працівник приїхав на роботу з дозволу, який йому зробив роботодавець – то він повинен працювати на цього роботодавця. Якщо він працює на іншу людину за даними документах, то він не працює легально. Щоб змінити документи з працевлаштування в Чехії людині потрібно звернутися в Міністерство Внутрішніх Справ Чеської Республіки і почекати 30 днів на новий дозвіл, що дозволить йому працювати на іншого роботодавця.

Джерело: www.eurabota.ua

15.10.18