Пенсія в Німеччині: яка мінімальна та середня пенсія у ФРН, пенсійний вік, пенсії для іноземців

Середня пенсія в Німеччині 1200 євро на місяць. Мінімальна 787 €. Розмір виплат залежить від сумарного соціального страхового стажу, регіону, віку. Стаття знайомить з системою нарахування пенсійних виплат у ФРН.

Дізнаєтеся, як нараховуються пенсійні виплати в Німеччині, яка пенсія у представників різних професій у Німеччині, як отримати українську пенсію на території Німеччини.

пенсионеры в Германии

Особливості пенсійної системи ФРН

Облік нарахувань та виплату державних пенсій у Німеччині доручено спеціальному Департаменту Deutsche Rentenversicherung. Громадянин ФРН і має право на працевлаштування іноземець автоматично реєструється в системі соціального страхування і отримує індивідуальний номер.

Увагу
Deutsche Rentenversicherung раз на рік усім застрахованим старше двадцяти семи років надсилає інформаційний лист, в якому повідомляє які відрахування, були отримані і на які виплати він може претендувати при виході на пенсію.

Участь у державній системі соціального страхування є обов’язковим для громадян з місячним доходом 3900 €. Загальна ставка пенсійного внеску 18,7 відсотка від зарплати брутто. Половину платежу вносить працівник, решта роботодавець. Бажаючі можуть вносити в приватні фонди додаткові відрахування.

Види пенсійних виплат

У ФРН кілька видів пенсій:

  1. Виплати за віком.
  2. Пенсія, одержувана з 63-65 років (терміни виходу на пенсію залежить від року народження особами понад 45 років відраховують внески на соціальний страховий фонд.
  3. Пенсія нараховується підвищена тим, хто внаслідок захворювання або травми стали повністю або частково непрацездатними.
  4. Пенсія для жінок, народжених до 1952 року і вийшли на пенсію в шістдесят років при дотриманні прописаних у законодавстві вимог.
  5. Пенсія, шахтарів працюють під землею надається в шістдесят років, при цьому пенсія представників цієї професії рідко буває нижче 1200 €.
  6. Пенсія для сиріт і подружжя померлого учасника системи соціального страхування.
  7. Доплати пенсіонерам з розмірів пенсій не нижче прожиткового мінімуму.

Розміри пенсійних виплат

Мінімальна пенсія по старості в Німеччині 789 € в місяць, при меншому доході подають заявку на отримання соціальної допомоги Grundsicherung. Розмір допомоги (324-404 €) пенсіонерам у ФРН залежить від віку і майнового стану (має власне житло, чи ні, живе з партнером або один). Додатково виділяють кошти на оренду житла, оплату ремонту, опалення, інших потреб.

Зверніть увагу
Середня пенсія в Східній Німеччині (1071 €) трохи більше ніж на території Західних регіонів (840 €). Західні німці прагнуть отримати вищу освіту і працевлаштовуються трохи пізніше. Пенсія чоловіків у всіх регіонах трохи більше пенсії жінок. У Східних землях різниця 58 €, в Західних областях 249 €. Робочий стаж у чоловіків на вісім десять років більше, тому і пенсія вище.

Розрахунок пенсії

Суми пенсійних виплат розраховують шляхом множення:

  • балів — залежить від того наскільки реальна заробітна плата відрізняється від середнього показника;
  • пенсійного коефіцієнта — 1 для тих, хто виходить на пенсію за віком на загальноприйнятий термін;
  • коефіцієнта диференціювання різних типів нарахувань — 0,5 – якщо виходять на пенсію по інвалідності; 1 – якщо виходять по старості;
  • вартості пенсійного бали — виражається в євро і залежить від демографічної і економічної ситуації в ФРН.

расчет пенсии

В якому віці виходять на пенсію?

Пенсійний вік в Німеччині в 2018 р. шістдесят п’ять років. До 2020 року пенсійний вік народилися в 1964 р. і пізніше в Німеччині планують збільшити до шістдесяти семи років. Дозволено виходити на пенсію на два роки раніше, якщо людина протягом сорока п’яти років регулярно вносив внески. Деякі вікові пільги передбачені для інвалідів та які мають дітей жінок.

Середній розмір пенсії у тих, хто працював і перераховував внески більше сорока п’яти років, зазвичай становить 1100 € у чоловіків і 800 € у жінок.

Пенсія у Німеччині після настання віку 63 років можлива при наявності 45 років страхових відрахувань та згоду на деяке скорочення щомісячних виплат 3,6% за кожний відсутній до офіційно прийнятого пенсійного віку строк.

Як оформляють пенсію?

За три місяці до настання пенсійного віку необхідно в Deutsche Rentenversicherung подати:

  1. Заяву з проханням про нарахування пенсії (бланк шукайте на спеціальній сторінці сайту німецького пенсійного департаменту).
  2. Ідентифікаційний податковий номер.
  3. Номер банківського рахунку.
  4. Паспорт громадянина ФРН або закордонний паспорт (для іноземців).
  5. Картка медичної страховки.

Заявки розглядають 30 днів.

Заявник отримає поштою повідомлення про розмір нарахованої

Спеціальні пенсії

У Німеччині, крім пенсій за віком отримують пенсії:

  1. Після втрати працездатності (з-за травми, отриманої на виробництві, хвороби або нещасного випадку).
Увагу
Цей тип виплат нараховують, якщо людина перерахував, хоча б один внесок у соціальний страховий фонд на самому початку трудової діяльності. Якщо втрата працездатності сталася в результаті побутової травми, зможе отримувати пенсію тільки в тому випадку, якщо людина, перераховував внески, хоча б один рік.
  1. Вдови та вдівці отримують 55% пенсії померлого чоловіка або дружини. Розмір виплат залежить від рівня власного забезпечення і тривалості шлюбу.
  2. Раніше виходять на пенсію інваліди, якщо їм присвоєно рівень Grad der Behinderung або GdB.
  3. Ветерани ВВВ беруть участь в бойових діях на боці Німеччини отримують 1410-7800 € в місяць в залежності від бойових заслуг і звання.

Вдови загиблих отримують 440 €.

Увагу
Учасникам війни з боку Червоної армії, який переселився до Німеччини, нараховують пенсію 480 € в місяць і вікове соціальне забезпечення.
  1. Виплати при втраті годувальника не може бути менше 787 €.

Пенсія у Німеччині для українців

Можливість отримання пенсії у Німеччині для іноземців заробили пенсію в країні, з якою не укладено договори про співробітництво в соціальній сфері, ускладнене відсутністю механізму передачі коштів.

В даний час ведеться підготовка до укладення договору про співпрацю між Україною і Німеччиною. Якщо угода буде підписана, українці зможуть отримувати зароблену в Україні пенсію у ФРН.

Зараз українським пенсіонерам, які виїжджають для проживання за кордон, одразу видають пенсію за шість місяців, після цього гроші накопичується на рахунках, але через відсутність механізму передачі виникають труднощі з її одержанням за кордоном. Якщо пенсіонер повернеться на територію України, він зможе отримувати пенсію.

Українцям для отримання німецької пенсії бажано опрацювати в Німеччині п’ять років, відраховуючи внески у фонд соціального страхування з брутто зарплати в Німеччині. Маленький страховий стаж не дозволяє розраховувати на нарахування середньої пенсії одержуваної німецькими громадянами, але ті, кому вдалося працевлаштуватися на посади з високим окладом (понад 3900 €) можуть здійснювати додаткові внески в приватні страхові фонди і отримувати підвищені виплати після виходу на пенсію.

Літній іноземець, чия пенсія нижче 787 € може подати заявку на отримання соціальних виплат 370 € в місяць.

Соціальні пільги

Пенсіонери в ФРН користуються пільгами при оплаті проїзду в залізничному та громадському транспорті, відвідування кінотеатрів, користуванні телефоном, але різниця в ціні частіше покривається не за рахунок держави, а за рахунок доходів від реклами власниками компаній.

льгота на телефон

Літнім німцям надають пільги на гірськолижних курортах при користуванні підйомниками.

Ветерани ВВВ мають право на безкоштовну госпіталізацію два рази в рік.

Військовополонені можуть користуватися медичною допомогою безкоштовно цілий рік.

Як живуть пенсіонери в Німеччині?

За офіційними даними, середні пенсійні виплати літньої подружньої пари в Німеччині 2300 €, але таку суму отримую не всі. Пенсії багатьох німців істотно нижче.

Розраховувати на допомогу родичів не прийнято. У трудових договорах деяких підприємств передбачений пункт про допомогу працівникам після виходу на пенсію. Доводиться економити і шукати додаткові джерела доходу у вигляді здачі житла, підробітки, гуманітарної допомоги.

Ті, чия пенсія менше законодавчо встановленого мінімуму 787 € отримують доплату, матеріальну допомогу для оплати частини комунальних платежів і ремонту.

Чоловіки і жінки у ФРН на пенсію виходять у віці 65 років. До 2020 року заплановано поступовий перехід до виходу на пенсію в 67 років. Виплати проводитися з соціального фонду. Суми залежать від величини відрахувань та страхового стажу.

Для українців імміграція в Німеччину може бути пов’язана з труднощами отримання пенсії, заробленої в Україні. Сподіваємося, найближчим часом після підписання договору про співпрацю в соціальній сфері між Україною і Німеччиною незручність вдасться усунути.